The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: Odhalení

neděle 22. dubna 2012

(RC) Review: Odhalení

Autorka: L.J. Smith
Počet stran: 264
Série: Temné vize
Díl: první
Rok vydání: 2011
Nakladatelství: Fragment

Anotace
Schopnosti, které přesahují lidské chápání! Kaitlyn má nezvyklé oči a jasnovidecké schopnosti. Žije s pověstí čarodějky. Pozvání do institutu nadaných pro ni znamená naději na nový život. Všichni se však brzy dozví pravdu o experimentu, který ohrožuje jejich zdravý rozum a životy…
Zatímco přemýšlela, stále si kreslila. Nebo spíš její ruka si kreslila - zdálo se, že její mozek to vůbec nevnímá. Teď se podívala dolů a poprvé si všimla, co vytvořila. Pavučinu. Ale divné bylo to, co bylo pod tou pavučinou, tak blízko, že se jí to skoro dotýkalo. Oči. Široce otevřené, kulaté oči s hustými řasami. Oči Bambiho. Dětské oči.


Být médiem není tak skvělé, jak se může na první pohled zdát. To ví především sedmnáctiletá Kairlyn, kterou díky svému 'nadání' ostatní od sebe odstrkují a straní se. Když přijme nabídku výzkumu v Zetesově institutu, doufá v lepší život - který se zpočátku zdá tak skvělý, jak si ho představovala. Ale co když nakonec s přáteli zjistí krutou pravdu?

Knížka mě uchvátila díky svému stylu, rázu a tématu. Musím se přiznat, že mě L.J. Smithová poměrně překvapila, jelikož oproti Upířím deníkům jsou Temné vize napsány o něco více živěji a lépe. I téma mě hodně zaskočilo - přece jen to nebyly žádné příšery nebo nadpřirození tvorové, nýbrž jen studenti se zvláštním nadáním - to se autorce moc nepodobá, když vezmeme v úvahu hlavní postavy všech knih, které napsala. Nestěžuji si, jen mi to přijde divné. =D

A postavy?
Také nad postavami jsem se pořádně zamyslela. V hlavě mi pořád běhala myšlenka: "Sakra, proč mi Rob s Gabrielem přijdou tak známí? Jako bych už o nich někdy četla..." Došlo mi, že i když je téma poněkud jinačí, dvě z hlavních postav mi přijdou jako Stefan a Damon Salvatorovi. Rob - tichý, milý, něžný, hodný... prostě čiší z něj jen a jen dobro, a pak je tu ještě Gabriel - nevrlý, zlý, náladový... hotový Damon. Kromě těchhle dvou mi pak přišly další hlavní postavy nekopírované a se svým vlastním stylem.

Obálka byla vcelku také dobrá...
Co se týče obalu knihy, mohla bych ho shrnout dvěmi slovy. Jednoduchá. Působivá. Je všude temnota, z níž vystupuje profil dívky - zřejmě Kaitlyn, zvýrazňující její "podivné" oči. Už jsem si toho všimla předtím, než jsem se pustila do čtení, ale nijak jsem se tím nezabývala. Celkové se mi líbí hlavně proto, jak jsem již řekla, že je dosti jednoduchá, nadpis má pěkný font a krásně se mi kouká na přechod černé ve fialovou. =D

Celkové hodnocení?
Skvělé! Absolutně na jedničku. Je pravda, že jsem se z počátku dost nechytala, moc jsem nevěděla, která bije, až pak mi začaly některé věci dávat souvislosti, ale celkově byla knížka čtivá a chytlavá - rozhodně nelituju času, který jsem nad tím strávila. =) Všem, kteří váhají, ji můžu jen a jen doporučit!

Malá zajímavost nakonec: Knížka byla vydána už v polovině 90. let, ale až teď se začala číst a šířit po světě (podobně na tom jsou i Upíří deníky)

Jako vždy přikládám trailer na přečtení, tenhle je takový neutrální, nicméně se mi líbil a věřím, že vám bude taky.

Hodnocení obálky:
Celkové hodnocení:

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Zdroje:
obrázky - Google
video - Youtube (po kliknutí na odkaz se dostanete k videu)

1 komentář: