The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: Review: Aréna smrti

neděle 8. dubna 2012

Review: Aréna smrti

Autorka: Suzanne Collins
Série: Hunger Games
Díl: 1.
Rok vydání: 2008 (v ČR 2010)
Nakladatelství: Fragment

Anotace
Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hladové hry začínají... Dokázali byste přežít v divočině, když se všichni snaží o to, abyste nespatřili další úsvit? V troskách země, kdysi známé jako Severní Amerika, se rozkládá Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou a udržuje si jejich poslušnost tím, že je nutí, aby každý rok vysílaly jednoho chlapce a jednu dívku ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety jako účastníky Hladových her - boje na život a na smrt živě přenášeného televizí. Šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která bydlí sama se svou matkou a mladší sestrou, považuje účast ve hrách za rozsudek smrti, když se nabízí jako dobrovolnice, aby nahradila svou sestru, jejíž jméno bylo vylosováno pro letošní ročník. Katniss se ale už v minulosti ocitla na pokraji smrti - a je odbornicí na přežití. Aniž by chtěla, stává se soutěžící. Má-li však vyhrát, musí učinit řadu rozhodnutí, která staví přežití proti lidskosti a život proti lásce.

Trilogie Hladových her (Aréna smrti; Vražedná pomsta; Síla vzdoru) byla napsána americkou spisovatelkou Suzanne Collinsovou roku 2008. Do češtiny byla přeložena a vydána v roce 2010. A já se ptám: Proč vypukla tahle nakažlivá mánie až po tolika letech? Odpověď je zcela zřejmá. 2008 - 2011... léta upírů, vlkodlaků, nadpřirozena a podobných blábolů uchvátila svět a na Hladové hry nezbylo místo.

A v čem příběh vlastně spočívá? Jedná se o úplně jiný šálek kávy než na jaký jsme dosud byli zvyklí. Děj se odehrává kdesi v budoucnosti na území Severní Ameriky, ve vzniklém státě Panem. Ten se skládá z hlavního města Kapitolu a dvanácti krajů. Kdysi se kraje spojily a vzbouřily se Kapitolu, avšak vyhrál. Aby připomněl občanům jejich chyby, každoročně se z každého kraje vybírají dva účastníci ("oběti"), dívka a chlapec od 12 do 18 let, a jsou vysláni do Arény, kde mezi sebou bojují o život.

Příběh je o 16ti leté Katniss Everdeenové, jenž se nabídne jako náhradnice do her, když je vylosována její dvanáctiletá mladší sestra. Spolu s Peetou Mellarkem jsou vysláni do Arény smrti, kde se musí ubránit zbývajícím 22 'splátcům' a různým nástrahám, které si pro ně Kapitolští připravili. Kdo nakonec zvítězí?

Abych pravdu řekla. do čtení se mi moc nechtělo, protože mě doposud lákaly jen upíří a čistě jen fantasy knihy. Tohle zničeho nic přišlo - směsice fantasy, sci-fi, dobrodružství... na to jsem já nikdy nebyla. Ale po přečtení asi pěti recenzích jsem si řekla, že by to přece jen nemuselo být tak špatné. A ejhle! Stala se ze mě potřeštěná fanynka! =D

Jde o to, že autorka dokázala přesně vystihnout pocity šestnáctileté Katniss, nastínila její skromnost a touhu přežít a zachránit rodinu, že jsem se do ní po dobu čtení dokázala naplno vcítit, viděla jsem všechno z její perspektivy, pochopila jsem její pouto s Peetou... což se mi stalo jen u jedné knihy a toho si já vždycky cením.

Dle mě i postavy Suzanne Collinsová promyslela, zvláště mě překvapil Haymitch - pro neználky Katnissin a Peetův trenér a rádce. Zpočátku ožrala, kterému na dětech vůbec nezáleží, který se stará jen o sebe a svou pravidelnou denní dávku alkoholu. Ale postupně se v příběhu jeho jméno začalo očisťovat. Ne, že by najednou BUM! a byl by z něho nějaký extra slušňák, cením si toho, jak se autorka snažila Haymitchovi zachovat původní charakter a udělala z něho vychytralého lišáka. =D

Po velkém ohlasu byla Aréna smrti (jak spousty z vás určitě ví) přenesena na filmové plátno. Já osobně jsem film viděla už na půlnoční premiéře a moc moc se mi to líbilo. Zdá se, že Suzanne držela filmaře na uzdě, jelikož se to hodně podobá knižní předloze. Ale stejně bych raději doporučovala nejdřív knihu, aby vám neušlo překvapení. =D

Můje reakce a názor?
Když jsem to četla, úplně se mi klepaly ruce napětím. Opravdu. Nepředvídatelnost a neočekávání, to mě celou dobu provázelo příběhem, vůbec jsem nevěděla, jak se děj bude odehrávat dál, za což zvedám palec. A názor? WOW! Pravděpodobně jsem nečetla nic lepšího, a to jsem si myslela, že po Harrym Potterovi už nic lepšího nebude! Talže všem nerozhodným knihomolům a čtenářům vřele doporučuji, určitě to stojí za to'
Poslední vyjádření: Kéž by tak měli u nás v knihovně druhý díl... =D

Hodnocení obálky:
- méně je někdy více, což souhlasím, ale na první pohled mě moc nenadchla
Celkové hodnocení:
- mysím, že jsem se vyjádřila o něco výše - WOW!


Zdroj obrázků: Google
Trailer: YouTube

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze, naprosto souhlasím! Při čtení jsem byla tak napjatá, až se mi potily dlaně a po čtení jsem si taky řekla WOW :) Ze série Hunger Games se stal můj favorit a nejspíš si ji brzo přečtu znovu.

    OdpovědětVymazat