The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: Review: Les rukou a zubů

sobota 7. dubna 2012

Review: Les rukou a zubů

Autorka: Carrie Ryan
Originální název: The Forest of Hands and Teeth
Série: Les rukou a zubů
Díl: 1.
Počet stran: 312
Délka četby: cca den a půl

Anotace
Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým - v Lese zubů a rukou - žijí Nečistí, kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise. Pak ale Nečistí proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa. Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a Nezčisté, do světa, který tam venku přece musí někde být...

Mary od začátku všichni říkali, že moc sní. Odjakživa věřila všm příběhům, které jí matka vyprávěla. Hlavně ten o oceánu. Že kromě jejich vesnice na světě nic jiného nezbylo? Bláboly! Daleko za plotem, za lesem plného Nečistých se orzprostírá oceán, kde je plno slané vody, kam jen oko dohlédne. Ale za svým snem se sedmnáctiletá dívka jen tak vydat nemohla. Sesterstvo posedlé Bohem drží nad vesnicí pevnou ruku a řídí životy ostatních. A stejně tak byla Mary donucena si vzít svého kamaráda Harryho, i přesto, že se zamilovala do Travise.

Nebýt poplašných sirén, jež se rozhoukaly, by Mary neměla nikdy šanci ani zkusit se k oceánu vydat. Když Nečistí proniknou do vesnice, podaří se jí spolu s Harrym, Travisem, nejlepší kamarádkou Cass, bratrem Jedem i jeho manželkou a chlapečkem Jacobem zachránit život a podél plotu prchají do lesa plného oživlých mrtvol...

Knížka mě naprosto překvapila, abych byla upřímná. Rozhodla jsem se, že si dám na chvíli oddych od upírů, vlkodlaků a spol. a vrhnu se na nějaký jiný šálek kávy. Podle anotace mi tahle knížka zněla jako docela dobrej nápad, těšila jsem se, až si jí přečtu, skákala v knihovně radostí až ke stropu, že se konečně uvolila... Ale že by mě knížka nějak uchvátila? To moc ne. Ne, že bych litovala, že jsem jí přečetla, to zase ne. =) Bylo to všechno psáno v přítomném čase. Občas je to plus (např. jako u Hunger games), ale z té druhé půlky moc ne. Převážně mě to v ději mátlo a z počátku jsem vůbec nevěděla, která bije.

Také jsem hodně přemýšlela nad postavmi. Nevím. Zdály se mi moc... náladové, nebo jak jinak to říct. Tak třeba Maryina kamrádka Cass. Zpočátku ji autorka popisuje jako věčně usměvavou a zářící jako sluníčko a pak ji najednou nastíní jako chladnou, bezohlednou a sobeckou. Maryin snoubenec Harry je zprvu neuvěřitelně milý, pak je zase chvíli surový a podrážděný, pak zase milý... z toho mi šla hlava kolem, ani teď si nedokážu pořádně některé postavy vybavit.

Na druhou stranu to, co strašně oceňuji, je neočekávanost příběhu. Mary už od začátku knížky chce najít oceán a když se jí konečně naskytne příležitost, ani u konce knížky nevíte, jestli tam nakonec dojde nebo ne. Stejně tak jako nemáte tušení, jestli v posledních (dejme tomu) deseti stránkách někdo neumže. To se mi na tom líbilo, a jak! Konečně žádný předvídatelný Stmívání! =P

+ Je tu ještě jedno malé plus za to, že mě autorka dokázala u jedný scény dokonale rozbrečet, a to je co říct, já u knížek moc nefňukám. =D (Pro ty, co už knihu četli, je to jedna scénka s Travisem ;])

Ačkoli tady na knížku sypu přebytečnou kritiku, je to zase úplně o něčem jiným než na co jsou spousty lidí zvyklé, jak jsem četla jiné recenze, mnohým lidem se to líbí, tak neváhejte a upalujte do knihovny! ;]

Knižní trailer:

Hodnocení obálky:
- obyčejné, ale působivé!
Celkové hodnocení:
- Jak jsem řekla, pro mě nic moc =)

5 komentářů:

  1. Ahoj, mám pro tebe ten layout :) ráda ti ho nastavím, jestli se ti bude líbit :) nechtěla jsem ti dělat nic přeplácanýho, je jen takový svěží, jarní :)

    http://www.imagebam.com/image/d5d4fd183684563

    pokud se ti líbí pošli na vdonline@seznam.cz jméno a heslo a nastavím ti ho co nejdřív :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě naopak kniha naprosto uchvátila! Vlastně je to jedna z mých nejoblíbenějších :-) Zpočátku jsem k ní měla jisté výhrady (především originalita), ale ty se po přečtení druhého dílu vytratily. Je pravda, že přítomný čas mi v určitých chvílích vadil, ale zase to dělalo knihu zajímavějším. Postavy... mně osobně teda moc neseděla ta surovost u každé z nich. Ale to už je asi věc názoru. Více mi vadila absence faktů - kde se vesnice vzala apod. Naštěstí se rouška tajemství v druhém díle trochu poodhalila. Naopak se mi líbilo, že se autorka nebála nechat zemřít hlavní postavy, i když tu scénu jsem dost obrečela :-(
    Jsem ráda, že jsem si přečetla i názor někoho jiného :-) Chystáš se i na další díl?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako byla fajn, to nepopírám, na další díl se rozhodně chystám, protože bych ráda věděla, jak to bude pokračovat =P A Ano, taky jsem tu scénu obrečela =)

      Vymazat
  3. Máš moc hezký blog ;) tuhle knihu jsem četla nedávno a patří mezi mé nejoblíbenější, a to jsem ji za začátku skoro nenáviděla :D jenom, jestli by ses mi jukla na můj blog a napsala mi na mail, jak to vypadá...teprv začínám a potřebuju názor :)) a je to i o knihách :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tahle kniha se mi válí na stole. Když jsem ji viděla v knihovně, tak jsem si ji hnedka vzala. (Naštěstí jsem do nikoho nemusela vrážet lokty, abych ji získala). Četla jsem na ni spoustu kladných recenzí, tak jsem docela dost zvědavá. A jak jsi upozornila na "náladovost" postav, tak jak se znám, tak se na to budu při čtení soustřeit.

    OdpovědětVymazat