The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: Světlo na obálkách? Proč ne?

pondělí 23. dubna 2012

Světlo na obálkách? Proč ne?


Konečně nějaké zajímavé téma týdne, o kterém by se dalo dobře mluvit v souvislosti s knižním světem. A o čem že to budu hovořit já? O obálkách knih, kde je nějakým způsobem zakomponované světlo. Že jsem blázen? No a? =D


Co se mě týče, já si převážně vybírám knihy hlavně podle obálek. Pokud mě na první pohled ohromí nebo nějak zapůsobí, vím, že to
pro mě nebude marné čtivo. Jestliže ne... pak jdu o regál dál.

První skupinou světla v obálkách "vládne" především L.J. Smithová. Třeba Stefanovy deíky nebo Temné vize jsou toho dobrým příkladem.

U temných vizí proniká z temnoty obličej dívky, jenž zlehka osvětlen, aby na stránce upoutal čtenářovu pozornost, dominuje jí. Například těch ornamentů nalevo jsem si všimmla před chvílí. =D Plus ještě světelná čára pod hlavním nadpisem je taky super. Je jednoduchá, nevýrazná a zároveň i postřehnutelná na první pohled... Grafikům se to opravdu povedlo.

Další knížkou jsou třeba Stefanovy deníky - Chuť krve (#2). Tam toho světla moc není. TEchnicky vzato jde jen o černou obálku s malou 'mlhou' pod rudým nadpisem. Nevýrazné, avšek přesto působivé, alespoň to má nějaký efekt, narozdíl od temného pozadí s nápisem jen tak plácnutým do haleluja.

Dalším adeptem na pochvalu práce se světlem je paperbacková vazba knihy Stmívání. V pozadí je obličej za větvěmi (zjevně Bellin), který podle mě naznačuje to, jak se Bella kouká škvírou u dveří a pozoruje to, co by neměla, aneb Edwarda, upírský svět a spol. Vlastně.. doteď mě to ani nenapadlo, ale když se nad tím tak zamyslím, tak je to věru působivé.


Pak by nebylo od věci přejít do další skupiny obálek, a to jsou hlavně ty, kterým světlo naprosto vládne. Vhodným příkladem jsou hlavně knihy ze série "Zář" od Alexandry Adromettové.

Na obálce je de facto ozářená silueta mladého páru, kterou zdůrazňuje Slunce v pozadí svítící na ně. Na obrázku jsou technivky vzato hlavně dvě barvy vykreslené do mnoha odstínů. Tahle knížka mi přijde hodně zamilovaná a svým způsobem navozuje příjemný dojem oddechového čtení, které třeba na první pohled od "Temných vizí" nemůžu čekat. Kdybych mohla něco vzkázat grafikům, určitě bych zvedla palce. Méně je někdy více, avšak v tomto případě to neplatí, světla je tam dostatek, a tak to má také být. =)

Další případy nebudu jmenovat, to bychom tu nad mým tlacháním strávili spoustu času. Knížek se najde opravdu hodně, například zde jsou nějaké obálky. Posuďte sami. =)


1 komentář: