The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: Erebos - hra, která zabíjí!

sobota 12. května 2012

(RC) Review: Erebos - hra, která zabíjí!

Autorka: Ursula Poznanski
Přeložila: Karolína Kousalová
Počet stran: 318
Díl: druhý
Rok vydání: říjen 2011
Nakladatelství: Fragment

Anotace
Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?


Ačkoli kniha nepatří mezi nejnovější tituly, pořád je oblíbená a hodně kupovaná. Ani se nedivím. Jde o tajemnou hru, kolem které se točí veškeré dění. Kdo by si pomyslel, že má hra vůbec nějaký cíl? Nějaký opravdovýcíl? Četla jsem spousty recenzí a hlavou mi proběhla jen jediná myšlenka: Tu musím mít! JSem ráda, že jsem se k ní dostala, opravdu to stojí za to!

Je to fantasy kniha s nádechem detektivky. I když detektiivní příběhy moc nemusím, příběh překonal má očekávání a v názorech na ně jsem trochu pookřála. =) Ani nemůžu uvěřit, s jakou lehkostí se mi příběh četl. Přesným opakem je Krvavá země, kde jsem se zmiňovala o složitosti děje a jeho chápání. Zde jsem se sotva nadála, měla jsem přečtenou kapitolu a další a další... =D

Nechci tu zbytečně spoilerovat, tudíž jen obecně shrnu můj největší úžas. Strašně mě uchvátilo, jak se celý případ s Erebosem vysvětlil - bylo to naprosto logické, věrohodné, nic umělého, až jsem nad tím žasla. Ještě ta promyšlenost toho všeho, spolu s převedením skutečného světa do toho toho virtuálního... prostě úžasné!

Ačkoli pro mě je Uršula neznámou autorkou, doslova mě uchvátila, až bych si tipla, že to psala Rowlingová nebo nějaká podobná 'třída'. Podala to ve třetí osobě (i když mám radši první, ta třetí občas také není na škodu), což se jí opravdu povedlo a místy během četby jsem se v duchu modlila, ať napíše pokračování. KDyž nad tím teď přemýšlím, jeden díl stačí. ;) Je to přiměřeně dlouhé, pěkně sepsané, ani o informaci víc, ani míň, tak to má být.

Charaktery postav byly vystiženy naprosto bravurně! Nick, co by normální typ kluka, takový kliďas, který musí mít všechno, co frčí, Emily, jemná a chytrá dívka, která si dokáže zachovat hrdost, poněkud tichá, ale výjimečná... Tihle dva jsou hlavními postavami a byli vskutku propracovaní, nicméně i ty vedlejší jako Jamie, Colin, Rashid, Helen... palce nahoru!

V poslední řadě bych ráda zmínila i mé první dojmy. První recenze, kterou jsem četla, byla bez obálky, tudíž jsem si knihu představovala nějakou temnou, uprostřed níž by byla postava v kápi s jantarovýma očima. Docela jsem se zarazila, když jsem spatřila, musím se přiznat, že mě to trochu odradilo, ale nenechte se zmást, opravdu to stojí za přečtení! =) Obálka vypadá podobně jako původní, jen trošku pozměněná v rozmístění oka a nápisu, jinak se grafikové hodně inspirovali. =))

Pokud bych měla knížku někomu doporučit, pak určitě všem! =D Věřím, že by se to mohlo líbit hlavně těm, kdo již četli Hunger games, jelikož se jedná o podobnou situaci, kdy se člověk musí něčemu podřídit (v tomto případě hře), nebo ho postihne trest. Erebos je vskutku napínavé čtivo, rozhodně si ho přečtěte, dávám 5 hvězdiček z pěti!
PS. Jakmile jsem to dočetla, zaskočila jsem do GAMEu s tím, že hledám něco podobného jako Erebos. Marně =D
 

Mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!


Hodnocení obálky:
- Ačkoli mě napoprvé nenadchla, vlastně vypadá naprosto přesně, dokonale vystihuje Poslovo vševidoucí oko! =D
Celkové hodnocení:
- Jak jsem řekla, je to skvělá kniha, míň než 5* dát nemůžu.

zdroje:
obrázky - Google
video - YouTube (po kliknutí se dostanete na odkaz s videem)

13 komentářů:

  1. It's a game. It watches you. -> to se mi strašně líbí. :)
    O Erebovi (skloňuje se to tak?) jsem už slyšela, ale pořád se nemám k tomu, abych si to sehnala. Možná mě až moc odazuje ta obálka, já červenou nerada... Teda, tu červenou na české obálce. Ta cihlová se mi vůbec nelíbí, ta na té anglické je lepší. :)
    Každopádně, když se ti to až tak líbilo, asi po tom mrknu, i když jsem HG nečetla... :D

    OdpovědětVymazat
  2. (Odpověď na koment na booklandu):
    Jééé, giveaway. Super! :) Třeba se mi poštěstí, mám strašně málo knížek a fantasy ještě míň. :D

    Jasně, to chápu. Já taky ráda tu YA literaturu atp., ale skutečný příběhy mě snad nikdy nepřestanou fascinovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Nepamätám sa, že by som o tejto knihe už počula, ale niečo v spojitosti s hrou sa mi marí. Recenzia je pekne napísaná. A zhliadnutie traileru (ten je, ale vymakaný) ma presvedčilo, že si ju musím prečítať. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na tuhle knížku jsem zatím slyšela jen samou chválu. Sama ji teď mám zarezervovanou v knihovně, takže jsem na ni moc zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nahlížela jsem na Erebos jako na oddychovku a byla jsem příjemně překvapena. Shrnula bych to slovy, které použila moje kamarádka: "Erebos mi zabírá tolik času, jako bych ho sama hrála!"

    OdpovědětVymazat
  6. Pořád a pořád se přesvědčuji, ať si jipořídím, ale nějak toho mám moc. :D Ale když říkáš, že je to skvělá kniha... Kdo ví... :) A momentíček! Teď se dívám... Jsi team Shay? Ne! Ne, ne, ne! Řekni že to není pravda! Shay ne! On je takový... Brekeke. :P A Kalona? Jak můžeš být team Kalona? :D Jinak ti ostatní teamy schvaluji. Obzvlášť Damona. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Knížku znám (zatím) jen z knižních blogů. Anotace zní zajímavě, ale ta obálka mi připomíná komouše a obočí jednoho sovětského prezidenta :DD
    Po přečtení tvojí recenze mám na knihu jiný pohled. Myslela jsem si, že to bude spíš pro nějaký kluky "ajťáky", ale vůbec to tak nevypadá. Naopak, Hunger games mám ráda, tak se kouknu nejspíš i po této knížce. Přijde mi totiž, že je škoda, že ty lepší knížky jsou většinou na série :/

    OdpovědětVymazat
  8. Podle tvé recenze kniha nevypadá špatně a už jsem i spousta krát četla, že je moc pěkná, ale mě moc nezaujala, ale možná změním názor=). Hugner Games mám moc ráda, takže pokud je to něco takového... Uvidíme =).

    OdpovědětVymazat
  9. Tak tuto knihu mám na seznamu, ale zatím se na ni bohužel nedostalo :-P ale příběh rozhodně vypadá zajímavě, všude jsem na ni četla samou chválu, tak se možná konečně rozhoupu :D

    OdpovědětVymazat
  10. Erebos mě docela láká, no. Sice se bojím toho, že to bude trošku detektivka na jiné bázi než jsem zvyklá (taky mladší postavy a tak vůbec), ale docela ráda bych si ji přečetla :-)
    A obálka mi tedy přijde fakt supr :-)

    OdpovědětVymazat
  11. O tohle knize jsem uz cetla tolik recenzi ze uz se nemuzu dockat az si ji sama prectu. Doufam ze jak priste pujdu do knihovny tak ji tam zrovna budou mit :)

    OdpovědětVymazat
  12. To mě právě naopak obálka velmi nadchla.. Kdybych nevěděla o čem je, tak bych po ní možná šáhla jen kvůli té obálce..:D
    Ze začátku jsem se trošku bála, že se mi to nebude líbít, přece jenom pc hra, ale musím říct, že knížka překonala má očekávání. Vážně úžasný příběh s výborným vyústéním.

    OdpovědětVymazat
  13. Tuhle knížku mám ve svém pořadníku, a obálka mě neuvěřitelně zaujala i když dýchá komunismem XD Po tvoji recenzi se na ni těším dvojnásob.

    OdpovědětVymazat