The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: Vražedná pomsta

sobota 5. května 2012

(RC) Review: Vražedná pomsta

Autorka: Suzanne Collinsová
Překlad: Zdík Dušek
Počet stran: 335
Série: Hunger games
Díl: druhý
Rok vydání: říjen 2010
Nakladatelství: Fragment

Anotace
Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?

UPOZORNĚNÍ! Tato recenze obsahuje slabé spoilery!


Po Aréně smrti napsala Suzanne druhý díl Hladových her - pro mě, musím se přiznat, o něco napínavější než ten první. Spousty lidí, co znám, to hodnotí jak o převážnou nudu a oproti srovnání s jedničkou nic moc, ale proč? Při čtení jsem zažívala mnohem větší napětí a mnohem větší touhu dozvědět se další pokračování...

Jedna z věcí, co mě zarazila, bylo zvrtnutí děje ve čtvrtohrách. Napjatě jsem očekávala popis z pohledu Katniss, jak cvičí další splátce apod. a ono nic! Naprosto mě zaskočili s ¨úplně náhodně' vylosovaným lístkem. Což mě dostává k jedné postavě, která se v Aréně smrti objevila jen okrajově, a to k prezidentu Snowovi. Ačkoli mám záporné postavy vcelku ráda, na něm mi něco nesedlo. I když je ďábelský, prohnaný a krutý a kdovíco ještě, připadal mi moc vyumělkovaný. Jako by to Suzanne se stvořením Snowa trochu přehnala.

Na co jsem se těšila po dočtení Arény, bylo první setkání po Hrách s Katniss a její rodinou a Hurikánem. Docela jsem čekala, že to tam bude, v duchu jsem si představovala různé verze... a ono nic. To mě trochu zklamalo, avšak autorku naprosto chápu - to by byla opravdu těžká scéna a vtěsnat do pár stráněk tolik emocí, to by ani nešlo.
Palce nahoru pro promyšlení arény a jejích nástrah - naprosto jsem nečekala, že by její uspořdání mohlo mít nějaký hlubší význam, hlavně ještě ke všemu jak souvisela s ostatními splátci... Naprosto mě to uchvátilo, moc dobře se mi to četlo, mnohem lépe než prvníd díl.

Abych nemluvila jen o scénách, ráda bych se vyjádřila i k postavám. Tou první je Hurikán. Už v Aréně smrti se mi jeho přítomnost v příběhu doslova příčila. Je to taková postava navíc, která se objeví na začátku děje, pak na konci a akorát celý děj zamotává a plete Katniss hlavu. Je náladový a i když nemám ráda ani Peetu, ten mi aspoň přijde víc přerozený.

Dále tu jsou další postavy, a to splátci - Johanna, Finnick, Dratkie, Mags, Diod a spol. Byli popsáni naprosto dokonale, nemám k nim co vytknout. Jejich chování, obětování se (Mags mě naprosto dojala) a ochota pomoci mě zaskočily, avšak nestěžuju si - jak se to nakonec vyvinulo, tak jsem musela vypadat asi nějak takhle: O_o

Abych už to dál neprotahovala, když jsem se dostala ke konci, dostala jsem chuť vraždit. Bože, to byl ale konec! Ach, nemám třetí díl, co si počnu?! Opravdu dokonalý záver s otevřeným koncem, takže se Suzanne snažila navnadit čtenáře na další pokračování (což se jí povedlo).
A ke konci malá rada pro ostatní. Pokud nevlastníte (nebo někdo poblíž vás) ještě třetí díl, tak si ho sežeňte, jinak asi zešílíte nevědomostí! =D

Mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí tohoto recenzního výtisku.

Hodnocení obálky:
- Obálka je jednoduchá a působivá, ale první se mi líbila víc. Nisméně chválím reprodrozda.
Celkové hodnocení:
- Myslím, že už z recenze bylo hodnocení jasné, nemám k tomu co dodat. Brolantní příběh, doporučuji!

Zdroje:
obrázky - Google
video - www.hunger-games.cz (po kliknutí se dostanete na stránku s videem

5 komentářů:

  1. Mně se obálky hrozně líbí - zbytek nemůžu hodnotit, HG jsem nečetla. Ale když o tom všichni mluví v superlativech a je i film, asi si je budu muset sehnat. :))
    (A píšu si: sehnat všechny tři naráz :D)

    OdpovědětVymazat
  2. Obálky sa mi až tak nepáčia, ale HG patria medzi moje najobľúbenejšie série.

    PS: Nechápem, prečo vo vašom preklade je meno Hurikán ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Začátek a konec se mi nelíbil, ale ten prostředek, to byla geniálnost :) třeba ty hodiny.. to mě mohli vždycky omejvat :) ..HG jsou opravdu povedená trilogie :)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky se mi nejvíc líbila ta první, ale tahle má také osobité kouzlo. Kniha mě velice překvapila hlavní zápletkou a toho já si cením. Bylo to prostě... hladové! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pořád nevím, o co u HG jde. Ale už jen to, že spousta lidí říká, že to je dobrá fantasy mě nutí k uvažování nad tím, že tomu možná dám šanci :-D

    OdpovědětVymazat