The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: Polibek nesmrtelnosti

čtvrtek 21. června 2012

(RC) Review: Polibek nesmrtelnosti

Autorka: Alice Moon
Přeložila: Michaela Škultéty
Série: Krvavá romance
Díl: 1.
Počet stran: 248
Rok vydání: 2012
Nakladatelství: Fragment

Anotace
Jako by nestačilo, že je Sára osamělá a nemá mnoho přátel, neustále ji navíc pronásledují hororové sny. Když na začátku školního roku nastoupí do Sářiny třídy nový kluk Dustin, její život se převrátí naruby. K tajemnému spolužákovi ji něco nevysvětlitelně přitahuje. Zdá se jí, že je spojuje jakési neznámé, velmi silné pouto. Sářina jediná kamarádka May se jí však snaží Dustina rozmluvit. Co před Sárou skrývá? Kdo je záhadný Dustin a jaké je jeho tajemství?

Stručné shrnutí děje
Na Sářinu školu nastoupí tajemný kluk, který si omotá kolem prstu spoustu dívek, Dustin. Už na první pohled si ti dva uvědomí, že mezi nimi je nějaká neznámá přitažlivá síla, avšak oba dělají jakoby nic. Sára myslí, že Dustin něco skrývá a chce tomu přijít na kloub, avšak na scénu se připlétá Sářina kamarádka May, která se s jeho příchodem začíná chovat poněkud divně a odrazuje od něj Sáru. Kdo je Dustin? Co se stalo s May?

Proč jsem si knihu vybrala?
Ke knize mě přivedly nejrůznější recenze. Na nějakých blozích šlo podle hodnocení o dobrou knížku, která opravdu stojí za přečtení. Na těch ostatních se moc nelíbila, na jednom jsem se dozvěděla, že šlo dokonce o "nejhorší upírskou romanci". Tudíž ve mě Krvavá romance vzbudila zájem a o to víc jsem se o ni začala zajímat. Moc děkuji Fragmentu za poskytnutí výtisku, jinak bych se ke čtení nedostala pravděpodobně tak brzy. =)

Jak už jsem řekla, recenze byly rozporuplné, tak jsem se příběhu mrkla na kloub. Napsaný byl s lehkostí, jednoduchostí a stylem, který dokázal zaujmout (až na drobnou vadu vícera pohledů, ale časem jsem to dokázala přecházet bez velkého krčení čela). Místy se knížka četla opravdu dobře, co se týče příběhu, občas jsem se do děje dokázala vcítit. Ale poté vžum! jakoby se nic nestalo a já to celé zkoušela nějak přelouskat. Trvalo mi dva dny, než jsem se dobrala ke konci, dva dny, kdy si se mnou spisovatelka pohrávala, názory se u mě střídaly jako na houpačce - jednou jsem se nemohla odtrhnout, neměla jsem chuť číst, opět jsem se začetla... Upřímně, ani na konci jsem nevěděla, na jakou stranu se postavit.

Sára a Dustin... Bella a Edward?
Nemohu si pomoci, ale nějakým záhadným způsobem si jako hlavní dvojici představuji Bellu s Edwardem ze Stmívání. Dokonalý pár, oba se navzájem milují, nechtějí si to přiznat, musí se od sebe držet dál, Edward se nenávidí za to, co je, oba už na první pohled cítí něco speciálního... Přišlo mi, že si Alice Moon vzala pro hlavní pár předlohu, jinak si to ani nedokáži vysvětlit, sem tam mi kousky jiných 'hrdinů' nevadí, ale originalitu cením především, tímhle si mě kniha rozhodně nezískala.

Tajemství a nejrůznější záhady, které doprovázely celou knihou. Kdo je ONA? Pravděpodobně Emilia, byla na konci knihy označená. Ale že bych se o ní dozvěděla něco jiného než jméno, to nic. Co má společného May/Elizabeth s Dustinem? Opravdu tam více záhad být nemohlo? Ne, že by mi to vadilo, ale spíš způsob - nesmírně chaotický - tomu trochu překážel. S otevřeným koncem tomu autorka nasadila korunu, radši jsem knihu hned odložila do knihovny, není to jeden z mých šálků kávy.

Na druhou stranu obálka...
Ta si mě získala. Mnozí z vás, kteří mě znají z recenzí více, už ví, že obálky jsou jeden z důvodů při výběru knihy. Moc se mi líbí prolnutí obličeje (asi Sára?) a města (pravděpodobně Chicaga) a ta kombinace ďábelské růžové a černé... hmm... moje oblíbená! V originále je to podobné (stejně tak v Německu), až na jinou holku, nicméně žádná velká změna, líbi se mi to. ;-)

Nyní by už bylop na čase sdělit svůj názor, neodbíhat od hlavního tématu, jaký na mě kniha udělala dojem. Z prvu nijaký, brala jsem ji jako normální Bčkovou knížku. Po naprosto chaotickém matoucím konci si u mě Alice se svým dílem moc nešplhla. Takže za "Bellu a Edwarda" strhávám hvězdičku, za nechytlavost také jednu dolů a za kvalitu také, tudíž zbývají dvě hvězdičky. Možná jsem trochu přísnější, ale jsem upřímná a nic si nenalhávám. Nicméně pokud u nás vyjde další díl, rozhodně si ho přečtu, abych se podívala, jak si autorka poradí s objasňováním všech záhad. =)
Knihu doporučuji hlavně romantickým duším, kterým nevadí upíři a těm, kteří by rádi zkusili něco jiného, nepoznaného. Určitě by se vám to líbilo! =)

Mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Hodnocení obálky:
Celkové hodnocení:

Zdroje:
obálka - Fragment
obrázky - Deviantart & Google

3 komentáře:

  1. Vykrádanie Súmraku už nie je zaujímavé. V poslednom čase narážam na veľa recenzií, kde sú rôzne páry prirovnávané k Edwardovi a Belle. :D

    Inak obálka sa mi páči v origináli. Dievča na českej vyzerá totálne znechutene.

    OdpovědětVymazat
  2. O tomhle jsem snad ještě neslyšela, ale obálka je mi povědomá... Německá verze je hodně dobrá, naše se mi až tak nelíbí.

    Ale 'Twilightová upířina'? Ne, dík, to nebudu ani zkoušet přelouskat. Twilight nemám ráda, upíry mi poslední dobou něco znechutilo. Radši si jdu sehnat nějakou dystopii... :D

    OdpovědětVymazat
  3. Kdysi jsem četla první dva díly, a nebylo to zrovna to pravé ořechové, ale vzhledem k tomu že vyšly poslední dva to musím dočíst XD

    OdpovědětVymazat