The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: Kůň a jeho chlapec

sobota 25. srpna 2012

(RC) Review: Kůň a jeho chlapec

Autor: C.S. Lewis
Přeložila: Veronika Volhejnová
Série: Letopisy Narnie / 3. díl
Počet stran: 232
Nakladatelství: Fragment / 2010

Anotace
Je spousta dveří, ale pouze jedny vedou do jiného světa. Projděte s námi do země zázraků a kouzel - do Narnie!
Vydejte se společně s malým chlapcem Šastou a jeho mluvícím koněm na cestu plnou záhad, nebezpečí, intrik a strachu. Podaří se Šastovi najít vytouženou Narnii a rozluštit záhadu vlastního původu? Dokáže odvrátit nebezpečí, které Narnii hrozí?

Stručný děj knihy...
Šasta žije v Kalormenu už od jakživa. Jeho zlý nevlastní otec, rybaář Aršíš, se k němu nechvá zrovna nejlépe, a když jednoho dne přijede za rybářem jeden bohatý tarkán s úmyslem koupit Šastu jako otroka, chlapec uteče na jeho mluvícím koni Brím pryč. Spolu mají v plánu dostat se do Narnie, kde je život mnohem lepší. Na cestě potkávají tarkánku Aravis s mluvící klisnou Hwin, které se také snaží utéct. Šasta potkává v jednom městě, kde si ho král Edmund s královnou Zuzanou spletou s princem Korinem z Archenlandu, s jeho identickým dvojčetem. Šasta unikne a spolu s Aravis putují do Narnie, kde se chlapec dovídá o svém původu...

Proč jsem si knihu vybrala?
I když se Letopisy Narnie ředí do literatury pro ty menší, mě příběh uchvátil hned jak jsem si přečetla první dvě knížky a podívala se na film. Narnie je skutečně podivuhodný výtvor z pera jednoho "obyčejného" člověka, který dokázal změnit životy miliónů čtenářů. Příběhy jsou čtivé a vždycky tak rychle utečou, že musím číst další a další díly... =)

Kůň zvedl hlavu. Šasta ho pohladil po nozdrách hebkých jako satén a řekl: "Kéž bys tak uměl mluvit, kamaráde."
A pak měl dojem, že se mu to jenom zdá - kůň zcela zřetelně, i když tiše, odpověděl: "Vždyť já umím."

Recenze
Trochu mi vrtalo při čtení hlavou, proč vlastně spisovatel vypráví o Šastovi a Brím, úplně neznámých postavách v neznámé zemi, která s Narnií souvisí pouze okrajově. Ale zase je hezké poznat celý svět za skříní, i z té druhé stránky. Šasta - chudý a vyhublý chlapec, který se nebojí práce, s trochu prořízlejší pusou, se po čase setkává s Aravis - dcerou bohatého tarkána, trochu panovačnou, drzou a samostatnou. Takže dokonalá dvojice. =D

Celý příběh je psán třetí osobou, občas vypráví dění u Šasty a Aravis, potom třeba z Archenlandu z pohledu někoho jiného, díky tomu dostává kniha švih a čtenář může získat plné informace o celém dění v zemi. Kniha byla z počátku nezáživná, ale jakmile se člověk naladí na tu správnou vlnu, má jí během chvíle přečtenou. Já
celý děj zhltla ani ne za dvě hodiny, což je škoda, protože se mi to moc líbilo.

To něco nebo snad osoba šla vedle něj tak tiše, že Šasta začal doufat, že si ji jen vymyslel. A když si tím už byl skoro jistý, ozval se náhle ve tmě vedle něj hluboký, procítěný vzdech. Tohle si vymyslet nemohl! Ostatně také ucítil na prokřehlé levé ruce teplo toho dechu.

Pár nedostatků kniha přeci jen měla (abyste mě tu nekamenovali za to, že na Narnii pěju tolik chvály). Knížka neměla moc chytlavou zápletku, vlastně se ve zkratce jednalo o Šastův a Aravisin útěk z Kalormenu do Narnie. Ani je nikdo nepronásledoval, nic se nestalo (což mě mrzí, ráda bych se dozvěděla, jak reagoval rybář s tarkánem na to, že jim děti utekly).
Druhá věc, která mě docela zklamala, byl fakt, že Narnie už není "ta pohádková země za skříní". Valila jsem oči, když jsem zjistila, že Narnie je malá zemička a ne celý jeden kouzelný svět, kam se mohou dostat jen vyvolení, ale skoro každý. Tenhle díl trošku změnil mé představy o Narnii, ale co s tím už nadělám. =)

Mé hodnocení obálky
Jako vždy dávám 1* protože mě naprosto okouzlila. Už jsem na ně pěla ódy v předchozích dvou recenzích a myslím, že není třeba to zmiňovat znova. Opravdu mám pro Narnijské obálky slabost a tak to, myslím, i zůstane!

A kolik hvězdiček knize dám? Dám jí nadprůměrné 4 hvězdičky za čtivost, nápad a originalitu, opravdu jsem si čtení užila. A co je hlavní - kniha mě na několik hodin zaměstnala a já mohla uniknout od reality na nudném táboře, za což jsem opravdu ráda. Pro milovníky fantasy a vymyšlených světů je to přesně to pravé. =)

+ Našla jsem jeden hezký fanmade trailer, tak doufám, že se vám bude líbit.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recezního výtisku.

Knihu je také možné zakoupit v obchodě Arara.cz
Hodnocení obálky:
Celkové hodnocení:

zdroje:
obálka - Fragment
obrázky - deviantArt
video - Youtube

6 komentářů:

  1. Jo knížku jsem četla :).. Stejně jako celou Narnii :).. Já musím říct, že se mi tento díl zrovna líbil nejméně :DD.. Nejvíc se mi líbil pátý díl! :)..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, přiznám se, že to bylo trošku slabší, ale pořád se mi to strašně moc líbilo =) Co tak můžu posoudit je to, že nejlepší byla asi dvojka a "nejnudnější" jednička =) Ale ti tak byly všechny díly supr =)

      Vymazat
    2. Jojo :D.. Mě se vesměs taky líbili všechny díly ;-)

      Vymazat
  2. Mě se tenhle díl z celé Narnie asi líbil nejvíc :) možná protože se od ostatních dílů trochu odlišuje :)

    OdpovědětVymazat
  3. Narniu som nečítala. Stačili mi filmy a ani tie ma akosi neuchvátili.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tento díl mě vůbec nebavil. :D Byla to první knížka, u které jsem při čtení usnula. :D

    OdpovědětVymazat