The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: Rozdělená srdce

neděle 18. listopadu 2012

(RC) Review: Rozdělená srdce

Autorka: Bettina Belitz
Přeložila: Dagmar Steidlová
Série: Rozdělená srdce / 1.
Počet stran: 480
Nakladatelství: Fragment / říjen 2012

Anotace
Po přestěhování je sedmnáctiletá Elisabeth naštvaná snad na celý svět - přišla o všechny kamarády, na venkově není moc příležitostí k zábavě a navíc rodičům to tam naprosto vyhovuje. Všechno změní setkání s Colinem. Proč ji tento kluk od začátku neuvěřitelně přitahuje, to nedokáže vysvětlit. Chová se divně, odtažitě a dává Elisabeth jednu hádanku za druhou. Jaké je jeho tajemství? Co skrývá? Svým pátráním odhalí Elisabeth pravdu - její rodině, Colinovi i jí hrozí velké nebezpečí...

Proč jsem si knihu vybrala?
Především podle anotace. Už jak je vidět z obálky, snadno jsem odtušila, že půjde o nějakou romantiku, i z anotace to jasně křičelo. Ale nemohla jsem se zbavit dojmu, že to bude trochu podobné Stmívání - holka se přestěhuje do maloměsta, není dokonalá a potká ideální osudovou lásku svého života. To by byl ve zkratce obsah celé tetralogie, proto jsem se rozhodla si knížku ozkoumat. Kupodivu to se Stmíváním mělo společného pouze málo.

Stručný děj knihy
Elisabeth se se svými rodiči přestěhuje z rušného Kolína do malého městečka Kaulenfeldu, které zprvu nesnáší, protože byla zvyklá na své "až moc městské" kamarádky Jenny a Nikolu. Ve škole nezapadá, začíná mít problémy s rodiči a ke všemu potká záhadného Colina Blackburna, který se k ní chová nevrle a neustále ji od sebe od hání. Ale co kdyby Ellie začala pronikat Colinovou záhadnou maskou a dostala se k němu blíže? Co by se stalo, kdyby Elisabeth odhalila své pravé já, a ne tu nafoukanou městskou slečinku?

Recenze
Očekávala jsem Stmívání. Tudíž mne kniha velice překvapila, když jsem zjistila, že tam kromě "dokonalého Edwarda a nedokonalé Belly" nebylo skoro nic společného. Autorka si vymyslela svůj vlastní nadpřirozený svět, za což tleskám, sama bych řekla, že už jsem snad četla o všech nadpozemských bytostech. Lovkyně snů namixovaná s Přízraky (z trilogie Smečka), to tu ještě nebylo, ale musím se přiznat, že mne to nadchlo.

Co se týče hlavních postav, hlavní hrdinka Ellie mi vadila. Proč? Ano, nikdo není dokonalý, avšak přišlo mi, že Elisabeth je vytvořená spíš ze záporů - na potkání omdlévá, všeho se bojí, je to taková šedá myš, zdá se, že se proti ní spikl celý svět, trpí nadbytečným nedostatkem únavy kamkoli jen jde, dělá nesprávné věci v nesprávnou chvíli... Nevím, ale na mne hlavní hrdinka moc velký dojem neudivila a o to více se divím, jak zapůsobila na Colina.

Takže to nebyl Ďábel. Byl to někdo, kdo mě zachránil. Způsob záchrany ve mně ale chtě nechtě budil strach. Vrtulník nebo letadlo by mi byly milejší. Tohle jsem moc nechápala.

To se dostáváme k velice "žhavému" tématu - Colin Blackburn. Podivín, který se ostatním straní, od kterého se každý vzdálí, jak jen to jde. Bytost, která Ellie neskutečně přitahuje a sama neví proč. Občas si ji pustí k tělu, ale po chvíli vždy odstrčí a chová se, jako kdyby nikdy neexistovala. Každý jeho krok je nepředvídatelný jako nezkrotné vlny uprostřed oceánu. Musím se přiznat, že jsem si Colina zamilovala na první pohled, protože tenhle typ "neodolatelného hrdiny" tu ještě nebyl. Občas něžný a pozorný, jindy zas odtažitý a záhadný. Asi jsem se zamilovala!

Čeho jsem si na knize nemohla nevšimnout, bylo opravdu "napínavé" zakončení téměř každé kapitoly. Už mám za sebou nějaké zkušenosti s dobře napsanými knížkami, jejichž konce mi doslova vyrážely dech a napjatě jsem otáčela stránky, abych se dostala k jádtu věci. Nemohu si pomoci, ale opravdu mne moc nenadchlo, jak autorka vždy ke konci popisuje Elliino usínání. Dokáži si představit i něco více akčnějšího, takhle jsem nebyla správně navnazena na pokračování příběhu...

A protože byl Colin jediný člověk - nebo aspoň něco jemu podobného -, s nímž jsem ještě mohla mluvit, vyrazila jsem prostě večer za ním. Vypadala jsem příšerně. S modřinami na krku, zádech a žebrech a s fialově nateklým okem.

I přesto, že se mi hlavní hrdinka příliš nezamlouvala, musím ocenit autorčin popis myšlenek a pocitů outsidera, který nezapadá,a čkoli by si to moc přál. Postupem času se čtenáři dozvídají spolu s Ellie, jaká skutečně je, kam patří a kde je její místo, za to opravdu tleskám. Většinou jsou hrdinky "normální" holky, kterým stačí najít svého dokonalého prince, aby se staly celými. U Elisabeth tomu tak nebylo, během celého příběhu hledala sama sebe, ani s Colinem si nebyla příliš jistá tím, kdo vlastně je.


A jak se mi kniha četla? Z počátku byla skutečně poutavá, popisující Elliiny depresivní první dny v Kaulenfeldu, kde postrádala své příliš společenské kamarádky a městský ruch zaneprázdněného Kolína. I jak potkala v tělocvičně tajemného Colina. Četla jsem jedním dechem jak na začátku, tak i u konce (zápletka byla opravdu nečekaná a chytlavá), nicméně prostředek se neuvěřitelně táhnul a já myslela, že se k závěru nikdy nedostanu.

Mé hodnocení
Ačkoli to může vypadat, jako kdybych knihu kritizovala ve velkém, tak mne skutečně překvapila, i když nenaplnila veškerá očekávání, která jsem si od ní slibovala. Proto dávám Rozděleným srdcím 3 hvězdičky a budu se těšit na další díl, jelikož ten konec se opravdu vyvedl a nechal mě tak napnutou, jako jsem nebyla už od konce Divergence.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. (Knihu lze zakoupit zde)

Hodnocení obálky:
Celkové hodnocení:

zdroje:
obálka - Fragment
obrázky - DeviantArt

3 komentáře:

  1. Tuto knížku jsem si teď objednala na recenze a jsem na ni dost zvědavá :)
    a jak vidím, hodnotíš ji přijatelně kladně, takže se už těším, až si ji přečtu :)) :D

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha hezky. Líbí se mi obálka a jsem zvědavá na obsah. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem momentálně dočetla a jsem zvědavá jak se bude příběh dál vyvíjet :)))

    OdpovědětVymazat