The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: Review: Nadpozemská

středa 12. prosince 2012

Review: Nadpozemská

Autorka: Cynthia Hand
Série: Nadpozemská / 1.
Počet stran: 360
Nakladatelství: CooBoo / září 2012

Anotace
Zjistit, že jste částečně anděl, není zrovna běžná rutina ani procházka růžovým sadem, zvlášť když víte, že máte naplnit na Zemi poslání, že máte úkol, který byl svěřen jedině a právě vám, ale nikdo vám neřekne, jaký ten úkol přesně je. Nicméně Clara, hlavní hrdinka trilogie Nadpozemská, se s tím statečně pere. Dokonce se snaží zjistit, kdo je ten pohledný kluk, kterého vídá ve svých snech a který zjevně nějak patří k jejímu poslání. Má ho zachránit? Je tohle smyslem jejího života?
Když se pak setká s Christianem, zdá se, že všechny dílky skládačky zapadly na svá místa. Jenže nic není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Clara je nakonec nucena volit mezi lidskou láskou a andělskou povinností a nikdo netuší, jaké důsledky to všechno může mít.
Nadpozemská je příběhem nejen o andělech, ale zejména o lásce, přátelství, osudu a volbách, které někdy musíme učinit, aniž bychom chtěli.
Stručný děj knihy
Clara začíná mít vize (což je u dospívajících, z čási andělských dětí běžné), kde zachraňuje neznámého chlapce z hořícího lesa. Jakmile zahlédne stopu, která jí prozradí, kde se bude vize konat, s rodinou se odstěhuje z prosluněné Kalifornie do chladného Wyomingu, který už od první chvíle nesnáší.

Potká i onoho chlapce, Christiana, který je jako z pohádky, a posléze i bratra její nové kamarádky, Tuckera. I když se to z počátku nezdá, oba jí "přirostou k srdci" a Clara se bude muset přestat rozptylovat a začít se soustředit na své poslání. Zvítězí láska nebo povinnost?

Recenze
Kniha od Cynthie Hand pro mě byla jakožto od neznámé autorky něčím novým, výzvou, na jejáž pokoření jsem byla upřímně zvědavá. Většinou vyprávění o andělech nemám ráda třeba tak jako o upírech nebo kouzelnících, ale mají určité kouzlo, které mě ke knížce připoutá a dělá příběhy čtivější a záživnější. Co se týče nové spisovatelky, tak má u mě malé plus za originalitu, zápletku a hravost se slovy.

Je to poprvé po dlouhé době, co plně sympatizuji s hlavní hrdinkou. Je vidět, že je Clara jenom dospívající dívka, co na tom, že jí v těle koluje andělská krev - má povinnost, kterou ví, že musí udělat, ale nemůže si pomoci a nechá se plně rozptylovat čímkoli jiným. To je stará známá písnička, přijde mi to podobné s každodeními životy nás, obyčejných teenagerů.Její image normální holky skvěle doplňuje mladší otravný bratr, který všemu neustále vzdoruje a odmlouvá. Neříkám, že bych si to s Clarou vyměnila, ale tento fakt mi pomohl se do ní při četbě skvěle vžít.

Co se mi na knize líbilo, byl fakt, že jakmile Clara přijde do nové školy, nestane se automaticky hvězdou, což jsem u pár knih zahlédla. Přidá se mezi tiché "neviditelné" studentky, protože očividně ji na výsluní nikdo nechce. Avšak již od prvního pohledu mi bylo jasné, že její kamarádka Angela nebude tím, kým se zdá být, že celým příběhem nějak otřese. Sice byla spousta věcí předvídatelných, ale kupodivu mi to vůbec nevadilo - zápletka byla čtivá a napínavá, to mi stačí.

Našla jsem zde i několikero okamžiků, kde bych byla schopna vraždit, pokud by mne někdo při četbě vyrušil. Skutečně! Jako ten konec? Co to mělo být? Utnout to v tom nejdůležitějším, v tom nejnapínavějším! Rozhodně mě (myslím, že určitě i další čtenáře) Cynthia skvěle navnadila na druhý díl, který (doufám) bude brzy v knihkupectvích. Slyšela jsem, že začíná tam, kde Nadpozemská končí, což je neobvyklé, většinou je v sériích nějaký skok mezi díly. Ocěňuji originalitu a už nedočkavě vyčkávám, co bude dál.

Mé hodnocení
Knížka si určitě zaslouží to nejlepší, protože je to po dlouhé době něco, co mi opravdu sebralo dech. Tudíž dávám 5 hvězdiček, to jediné, čeho lituji, je to, že nemohu dát více. Už svou první knihou si mne nová spisovatelka získala na svoji stranu, určitě se budu těšit na její další publikace, snad se k nám dostanou brzy!

Hodnocení obálky:
Celkové hodnocení:

zdroje
obálka - CooBoo
obrázky - DeviantArt

3 komentáře: