The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: Zrada

neděle 14. dubna 2013

(RC) Review: Zrada

Autor: Gregg Olsen
Přeložila: Eva Kalábová
Série: Prázdné rakve / 2.
Počet stran: 280
Nakladatelství: Fortuna Libri / 2013

Když přijede do Port Gamble přijede na výměnný pobyt britská dívka Olivie, nikdo vůbec nečeká, že bude obětí chladnokrevné vraždy. Pobodanou a v kaluži krve ji najde její nejlepší kamarádka ve svém pokoji, kde strávila noc o Halloweenské party. Jenže Brianna a Drew, kteří Olivii našli, se nechovají tak, jak by truchlící kamarádi normálně vypadali. Zdá se, že Brianna se spíš stará o to, kdo jí uklidí v pokoji, než že byla její kamarádka zavražděna. Něco tu smrdí. Ale co? Podaří se to nerozlučným sestrám, dvojčatům Hayley a Taylor, se speciálními schopnostmi vyřešit?


Ačkoli jsem předchozí díl Prázdných rakví nečetla, doslechla jsem se, že na sebe díly nenavazují a na Závist jsem četla převážně pochvalné recenze. Takže má očekávání byla poměrně velká, nicméně se příliš nenaplnila. Proč? V jednoduchosti je krása, avšak pokud jde o detektivní příběh, neměl by se motiv vraždy servírovat přímo pod nos.

Dvojčata Hay-Tay jsou na sebe záhadným způsobem napojena, takže občas dokáží cítit prapodivné pocity, když se stane něco špatného, nedejbože té druhé. Umí si nevědomky posílat mentální vzkazy a když se dostanou do prostředí s vodou, umí získat nadpřirozené vzkazy, které je mohou dovést k vyřešení případu. Se všemi způsoby jejich pouta jsme byli v průběhu knihy seznámeni. Ale bylo to vše jen v rámci případu? Nemyslím si.

Olivia byla krutě pobodána a zemřela bolestivou smrtí. Samozřejmě, že to celým městem otřese a policie se snaží případ vyřešit. Zdá se, že to dospívající děti nechají na dospělých, což by asi nikdo z nás nečekal, protože přeci o to právě podle obsahu jde, ne?. Pokud jde o „čarodějnická dvojčata“, autorovi se dle mého názoru vůbec nepodařilo nastínit detektivní příběh. I když se snažil, mně kniha moc nesedla.

Z počátku byl příběh poutavý, protože jsem tomu neustále dávala šanci, nicméně po pár desítkách stran jsem byla přesvědčená, kdo je vrahem. Postavy byly docela průhledné a, navzdory pokusu o nastínění napjaté atmosféry, když už se odhalila zápletka, připadala mi nemastná neslaná, když ne nic ostatního,
alespoň tu bych čekala lepší.

Mé hodnocení
Abych byla upřímná, čekala jsem o něco více, jelikož jsem viděla, jak knize dávají někteří čtenáři hvězdiček i pět. Bohužel to v mém případě dát nemůžu. Nechci být moc hnusná, protože i přes to všechno měla kniha něco do sebe, nicméně dávám 2 hvězdičky a doufám, že s dalšími díly se originalita a zápletky trochu více vylepší

Hodnocení obálky:




Celkové hodnocení:




Mnohokrát děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku (knihu si můžete zakoupit zde)

zdroje:
obálka – Fortuna Libri
obrázky - DeviantArt

1 komentář: