The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: Soud padlých andělů

sobota 1. června 2013

(RC) Review: Soud padlých andělů

Autor: James Kimmel jr.
Přeložila: Jana Pacnerová
Počet stran: 384
Nakladatelství: Fortuna Libri / 2013

Brek  Cuttlerová je za svého života právnička. Najednou se objeví na pustém nádraží v Šemaje, celá pokrytá krví ze tří průstřelů, které našla na svém těle. Neví proč. Neví, jak zemřela. Neche si přiznat, že je mrtvá. Potká záhadného Luase, který jí zadá práci předvolávačky mrtvých duší taktéž čekajících v Šemaje na své rozsouzení.
Jako svou první klientku dostane Aminu Rabunovou, ženu, jejíž rodina padla za oběti při holocaustu a zbytek života prožila se svou rozhádanou sestřenicí. Následuje záhadný Ott Bowles, jehož život Brek šokuje. Kdo byl Ott Bowles? Jak Brak jeho duši před Boha předvolá?


Proč jsem si knížku vlastně vybrala? Jednak kvůli nádherné obálce, která už na první pohled naznačuje, že půjde o román plný akce a životních rozhodnutí, jednak pro zajímavou anotaci, jenž nám slibuje spoustu napětí, lásky a urputnou cestu Brek Abigail Cuttlerové, mrtvé právničky. Jenže anotace není taková, jak se nám může zdát - jen málo z ní se shoduje s obsahem knihy.

Příběh začíná zmatenou Brek, která se z ničeho nic ocitne na nádraží v Šemaje a nechce si přiznat, že je mrtvá. A poté už se rozjíždí její posmrtná kariéra předvolávačky duší před Poslední soud. Sama neví, jak vlastně zemřela, co se stalo s jejím životem na Zemi, jejím jediným úkolem je nazírání do životů zemřelých lidí a vybírání některých okamžiků, které by mohly Bohovi pomoci s rozsudkem.


Abych byla upřímná,  nepřišlo mi, že by kniha vyprávěla o Brek. Jediné, co jsem o ní zjistila, byla její nehynoucí láska k rodině, k mrtvé babičce, touha po spravedlnosti a zmatek ze záhady ohledně její smrti. Zbytek příběhu byl o Amině Rabunové a Ottu Bowlesovi, jejichž duše má Brek prezentovat. Většina kapitol se pak odehrává v minulosti z jejich pohledu a o Brek Cuttlerové se mohou čtenáři dozvědět to nejpodstatnější minimum.

Na knize je vidět, že je spisovatel velice znalý německé historie a práva na spravedlnost, v ději hraje hlavní roli problematika německého holocaustu a lidí, kteří se nemohou smířit s tím, jak celá situace dopadla a urputně hledají důvody, aby všechno zvrátili, ať to stojí cokoli. Trochu mi to celé připomíná učebnici dějepisu specializovanou právě na tuto oblast. Ale věřím, že milovníkům historie nebo práva by se kniha velice líbila!

Co mě opravdu zmátlo, byl konec. Po vším, čím si čtenář s Brek musel projít, prožít Aminin a Ottův život a učinit osudová rozhodnutí, která by se odrazila nejen od její budoucnosti, kniha končí hodně otevřeně a přijde mi, že mi spolu se závěrem unikla pointa celého příběhu. Dochází mi, kam se Brek dostává, co právě pociťuje, ale nechápu, proč jsem jako čtenářka byla 'nucena' číst o životech ostatních, když vše mělo být jen o Brek - tak nějak jsem se ztratila v poslání knihy. Asi je to mnou, ale na dojmech mi tato skutečnost spíše ubrala.

Mé hodnocení
Dlouho jsem váhala, jestli dát Soudu padlých andělů dvě nebo tři hvězdičky. Kniha je psána vysokým stylem pro náročnější čtenáře, kteří se o právo a historii zajímají o něco důkladněji a podrobněji. Já z ní mám smíšené pocity - někdy jsem s chutí přetáčela stránku za stránkou, jindy mi ležela na stole a vůbec se mi do ní nechtělo. Ale po tom všem jí dám horší tři hvězdičky. Takový slabší průměr, ale nemyslím si, že bych se k ní někdy vracela. Knížku rozhodně doporučuji vyspělejším lidem, kteří se rádi zabývají filozofií a historií, nepochybuji o tom, že se vám bude líbit!

Mnohokrát děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku.

zdroje:
obálka - Fortuna Libri
obrázky - Google & DeviantArt

3 komentáře:

  1. Já o knížce do teď vůbec neslyšela, ale rozhodně mě zaujala. Asi nejsem úplně ten náročnější čtenář, ale možná knížku zkusím někdy přelouskat :)
    Moc hezká recenze:)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vypadá moc zajímavě. Hlavně ta obálka mě zaujala a stručný obsah. Ale podle tvé recenze si ji radši přečtu, až budu starší :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku doporučuji spíše pro rádoby duševně vyspělé :) a sama musím přiznat že její konec jsem prakticky moc nepochopila.

    OdpovědětVymazat