The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: Knižní blogy? S jakým cílem?

pátek 5. července 2013

Knižní blogy? S jakým cílem?

 Upozornění: Následující článek není namířen na nikoho (a nic) konkrétního, proto se mě, prosím, snažte neukamenovat! Děkuji! :D

Vy všichni, kteří toto právě čtete, víte, že existují knižní blogy, jako je můj. Spousta lidí by ani nevěřila, že se dá psát o něčem tak "podřadném" (v dnešním světě elektroniky), jako jsou knížky. Jsem samozřejmě ráda, když zjistím, že máme v naší republice o jednoho dalšího člověka navíc, který propadl lásce ke knihám, ale... čeho je moc, toho je až příliš.


Proč jsem si zakládala blog? Byli jsme na horách a já se tak nudila, že jsem prohledávala internet a najednou narazila na Knižní nekonečno. Najednou ve mně něco hrklo, protože jsem si řekla: "Sakra, ta holka je fakt úžasná, že dokáže mít takhle skvělej blog se spoustou článků. A kolik toho už přečetla!" Byla jsem z Abyss úplně vykolejená a strašně moc jsem začala toužit po vlastním blogu. Neplánovala jsem se dostat na špičku jako ona, ale aspoň se jejímu blogu trochu přiblížit. Nevím, jestli se mi to povedlo (to já nemůžu posuzovat), ale s tímhle cílem jsem začala.


A na jaké blogy můžeme narazit dnes? Skoro každou chvíli objevuji nové a nové stránky o knihách, které neexistujou ani měsíc a už mají dohodnutou spolupráci s nějakým nakladatelstvím (nejčastěji s Fragmentem). Na blozích se pak neobjevuje nic jiného než samé RC recenze (a ještě stručné a nicneříkající), které stejně moc lidí nečte, když jsou ti bloggeři "neviditelní". (Tedy já aspoň ne, protože většinou z takových stránek, kde se nedozvím nic jiného, odejdu a jejich adresy chtě-nechtě zapomenu.) Tak si říkám... má vůbec smysl zakládat blog jen kvůli přísunu knížek?

Musím být upřímná - samozřejmě, že mě z počátku tato vidina dost lákala, ale teď už jenom vím, že je to spousta práce navíc a při tom množství knih, jenž jsem si koupila a už mi měsíce stojí nečtené v poličce, občas proklínám svůj blog a všechno ostatní, protože na ty krásky nemám čas. Vím, že mnozí z vás mě jistě chápete, protože na tom jste úplně stejně. A jestli ne... pak vám závidím!

Svůj cíl jsem si na počátku mé bloggerské kariéry dala. Zda se mi ho podařilo naplnit, nevím, ale pokusím se své recenze a svoji aktivitu na blogu vypilovat na maximum. A s jakým cílem přicházím nyní? Teď, když jsem pochopila, že knižní blogosféra je plná příjemných lidí, se kterými si mohu vždycky popovídat o knížkách, protože všechny ostatní lidi se svým tlacháním unavuji, bych se díky blogu seznámila se spoustou dalších bloggerů, se kterými jsem ještě neměla tu čest se potkat. (Ti, kteří už se se mnou viděli, tak vědí, že si o tom vedu pečlivé záznamy! :D) A stejně tak ráda uvidím i bloggery, kteří mě už osobně znají.

To je všechno k mým cílům. Jestli si někdo zakládá blogy jen kvůli recenzním výtiskům a podobným
výhodám, pak je to špatný důvod a upřímně - nechápu to. Když je člověk knihami posedlý a opravdu jsou jeho vášní, tak by tohle neměla být pravá příčina zakládání webových stránek. Co si o tom myslíte vy? Jaké jste vy měli cíle, když jste si zakládali blog? Splnili jste ho a máte jiný, další, nebo se k němu stále přibližujete?

14 komentářů:

  1. Moc pěkný článek! :) Nevím,asi jsem vyjímka. Mám blog dva měsíce a ještě jsem o recenzních výtiskách ani neuvažovala. Já totiž vím,že na mých recenzích je toho hodně,co pilovat. :)) Ani nevím,jestli uvažovat budu. Jelikož mám tunu knížek na poličkách,které jsem si koupila sama,a které ještě nemám přečtené.....:D

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím. Vím o spoustě blogerů, které podezírám z toho, že si svůj blog zložili jen proto, aby měli knihy zdarma, vlastně je to očividné z toho, jak recenze píšou a jak se vůbec blogu věnují. Fragment je tak hodný, že naváže spolupráci s každým, ale upřímně ho lituji za to, jakých recenzí se mu občas dostává...
    Hlavně, že to není případ všech. Třeba Tvůj blog mám moc ráda a několik dalších za to rozhodně stojí. A Ti špatní blogeři se stejně dřív nebo později odrovnají sami... :-)
    Jinak bych Tě ráda pozvala na svůj blog, pokud jsi tam ještě nebyla. Najdeš ho zde: http://knizni-pratelstvi.blogspot.cz a budu opravdu moc ráda, když se ke mně mrkneš...

    OdpovědětVymazat
  3. Já vždycky milovala knihy, ale teprve teď - po tom roce s blogem - jsem si začala uvědomovat, že se to vážně stalo spíš stylem života než jenom koníčkem. Článek se ti moc povedl, souhlasím s tebou. Taky mě dřív vidina RC docela lákala, ale teď už ani tolik ne. Začala jsem rozeznávat dobré knihy od těch horších a uvědomila si, že člověk musí občas zpomalit a nebrát to tak hopem, na všechno přijde čas :)

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně oni RC jsou hezké ale není nad ten pocit když si nesete knižku za své tvrdě vydělané peníze domu..ten pocit je k nezaplacení a samozřejmě se k nim i člověk jinak chová :) vzpomenu si na můj přiblblý výraz když mi dorazila Hra o trůny :) tohle z RC nikdy mít nebudu

    OdpovědětVymazat
  5. Můj blog patří taky asi k těm méně viditelným s jen pár pravidelnými čtenáři, ale blogovat jsem začala hlavně kvůli lásce ke knihám a potřebě někam a někomu sdělit pocity jaké jsem z knížky měla. Proto jsem si založila blog, časem mě chytlo psaní různý meme atd.
    S žádným e-shopem nebo nakladatelstvím nespolupracuji a píšu o knihách, které jsem si buď sama koupila, půjčila z knihovny, nebo mám ebook a jsem takto spokojená.
    Upřímně když čtu nějaké recenze,které jsou naprosto o ničem, jen popíšou příběh a názor shrnou do jedné věty a na konci zjistím, že je to RC výtisk, tak si ťukám na čelo, jak takový člověk může dostávat knihy k recenzím. Ať klidně píše, ale RC výtisky by měl přenechat těm, co píší recenze, které něco řeknou...

    OdpovědětVymazat
  6. S tvým názorem souhlasím.Opravdu mě zaráží ( a hlavně mrzí) to, že někdo si vytvoří blog jenom kvůli tomu, aby takto získal knihy.
    Já mám blog teprve od února a zatím jsem o recenzních výtiscích neuvažovala. Blog jsem si zakládala hlavně kvůli tomu, že mám ráda knihy a můžu se takto o svůj názor podělit s ostatními, popovídat si o knihách apod.

    OdpovědětVymazat
  7. Vůbec by mě nenapadlo, že by si někdo založil blog kvůli recenzákům. Ano, každého asi ze začátku potěší, když má nějakou spolupráci, ale jak jsi psala, je to práce. Někdy velice unavující práce. Já si blog založila kvůli tomu, abych se měla kde vykecat. Nikdy by mě nenapadlo, že nakladatelství vydávají recenzáky. Až po jednom knižním srazu jsem to zjistila a kamarádka mi říkala, ať si zkusím do nějakých nakladatelství napsat, že za to nic nedám. Fragment mě vzal - bere asi každého, ale to neznamená, že bych toho nějak využívala. I když to třeba někdy není poznat, snažím se do té recenze napsat všechny plusy a mínusy knihy. Do jisté míry je to i zodpovědnost. :) Co mě ale zaráží, když narazím na blog, který má RC a napíše tam názor v jedné jediné větě... Co z toho ti lidé pak mají? Já aspoň vím, že čtenáře mé recenze baví a že jim tak ukazuji nové knihy, které by je mohly zajímat. A vždy mám radost, když si pak knížku i přečtou. :) Asi jsem trochu odbočila od tématu, přestanu kecat, mám toho na srdci moc a to bychom tu byli do zítřka. :D Souhlasím s tvým článkem. :)

    OdpovědětVymazat
  8. svuj blog jsem zalozila v roce 2006 kdy era kniznich blogu byla uplne v plenkach, psala jsem si obsahy knizek na papir a rekla jsem si co takhle si zalozit blog a podelit se o to s dalsimi lidmi? nikdy jsem nespolupracovala s s zadnym nakladatelstvim ani to v planu nemam, miluju nakupovani knizek a shaneni titulu ktere uz nejsou moc dostupne, nemam rada ty lidi co si nasmlouvaj tisice nakladatelstvi a pak se chlubej plnou knihovnou...ja mam doma pres 250knih a vsechny jsem si bud sama koupila nebo mi je koupila mama a jsem na ne pyšná a ne o si je vybrat z katalogu a pak je jak rychlokvašku přečíst že si to ani clovek nevychutna !...

    OdpovědětVymazat
  9. Úžasný článek!
    Já jsem se ke všemu vlastně taky dostala díky Abyss. Brouzdala jsem po internetu a přišlo mi tak skvělé, že hodně čte a tak, že mě to všechno nějak posedlo. Blog už jsem měla, tak jsem ho zaměřila na knihy. Spolupráce jsem ji záviděla, ale znala jsem jenom její blog a myslela si, že je jediná, co takhle s nakladatelstvími spolupracuje.. Vůbec mě tehdy nenapadlo, že by se něco takového mohlo stát i mě- normální smrtelnici:D Po pár měsících jsem si pak psala s jednou holkou z neknižního blogu, která spolupracovala s fragmentem a po pár týdnech jsem sebrala odvahu a napsala jim.. Když se tak zpátky odívám na svoje recenze, co jsem tehdy psala, tak jen kroutím hlavou, ale jsem ráda, že jsem se takhle vlastně náhodou dostala do knižní blogosféry.
    A stejně jako ty se někdy nedostanu ke svým knihám, kvůli blogu, recenzním výtiskům a tak, ale nějaké recenzáky bych si určitě půjčila, nebo koupila a stejně jim dala přednost, takže se to tak nějak vyrovnává:D Ať už skončím tohle blábolení, tak jsem hrozně ráda, že jsem s knižním blogem začala, protože jsem poznala spoustu úžasných lidí, knih, zlepšuju se alespoň trošku (snad) ve psaní a tak vůbec:)
    Tenhle komentář možná vůbec nebude dávat smysl, tak promiň, nějak jsem zazpomínala a měla potřebu napsat jak to všechno bylo:DDD
    Ještě jednou- super článek! (y)

    OdpovědětVymazat
  10. Vžycky budou někde černé ovce. Je to zajímavý článek, který nutí si blogujícího sáhnout do svědomí. Blguji přes pět let, blog jsem si základala v éře psaní fan fiction na Harryho Pottera, za tu dobu jsem vystřídala hodně domén a na popud Abyss a Nel jsem zkusila napsat nakladatelstvím, a pak už se to vezlo samo.
    Myslím, že čtenář sám dokáže odlišti ty špatné od těch dobrých. Mám to podobně jako ty, pokud mě knižní blog zaujme, adresu si zapamtuju, pakliže ne, má smolíka.
    Mít recenzní výtisky má svoje pro a proti. Dostanu se tak k hodně novým knížkám, ale i přes recenzáky se dá najít čas na další knížky. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem svůj blog zakládala někdy v roce 2006 a původně vůbec nebyl zamýšlen jako knižní. K tomu došlo až tak dva roky zpátky. Prostě knihy miluju a moje knihovnička úpěnlivě sténá, protože každý měsíc nakupuju nové a tak trochu je nemám kam dávat :D A smutné na tom je, že jsem na tom z časem docela zoufale. Během roku čtu většinou povinnou četbu, takže teď o prázdninách teprve doháním resty.
    Recenzáky jsou fajn, ale všeho s mírou. Občas si říkám, proč nakladatelství vůbec s některými blogery spolupracuje, když vidím "kvalitu" jejich recenzí. Člověk pak má pocit, že je to vlastně ani nebaví a recenzují jen kvůli těm knížkám. Což mi nepřipadá jako dobrý důvod. Práce na blogu by člověka měla hlavně bavit.
    Jinak tě pochopitelně zvu k návštěvě svého blogu. Vím, že nepatří k těm notoricky známým, ale třeba si tam najdeš něco, co tě zaujme. A když ne, svět se taky nezboří. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Blogů jsem už měla několik, ale postupem času zanikaly. Momentálně si teda zakládám opět blog nový a přiznávám se, o recenzních výtiskách jsem uvažovala. Jenže jsem to zavrhla, moje recenze nejsou dokonalé, takže je nechci brát natolik vážně, abych kvůli tomu psala do nakladatelství, mají mnoho chyb a já jsem prostě perfekcionalistka. Navíc, nechci kazit jméno lidem, jako je například Abyss, která je naprosto úžasná a v recenzním světě bych si ji dovolila nazvat i Bohyní. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Je fakt, že dnes je to obrovský humbuk, ale tyhle blogy tu byly i dřív, jen jich bylo míň... a jak už to bývá (u všech možných povídkových blogů - což byl vždy priorietně můj zájem a proto mi stále přijde, že nejvíc je těch :D a dalších), tak všude se najdou výborné a vyčnívající, průměrné a zapomenutelné a zbytečné a nudné ne-li rovnou příšerné
    recenze typu: kniha se mi líbila protože je hezká a zajímavá, tak vám ji doporučuju a plné spoilerů jsou na dvě věci a takhle bohužel vypadá většina, ale tohle je prostě u všeho, člověk si musí najít ty, jejichž úsudku věří a kteří píšou tak, že o knize vážně něco řeknou (stejně jako si najde své oblíbené spisovatele, blogery nebo povídkáře)

    recenzáky dostávám, jsem za ně ráda a je fakt, že od té doby, co jsem je začala dostávat (a taky jsem začala u Fragmentu :D), jsem se dostala ke knihám, na které bych sama asi nenarazila (ani je nevzala do ruky) a přestože většina nebyla nic, našly se i ty, co mě velice kladně překvapily... naposledy třeba fragmentový Erebos nebo thriller od Domina a jsem ráda, že jim můžu udělat reklamu
    recenze ale píšu i na knihy, co čtu sama od sebe a jestli dobře nebo zajímavě? to už musí posoudit jiní :)

    uznávám, že Abyss je skvělá, byl to první knižní blog, na který jsem kdysi narazila, ale za tu dobu už jsem si našla i dost dalších, kteří se více přiblížili mému vkusu a díky nimž čtu stále víc a víc, což je jen dobře

    OdpovědětVymazat
  14. Thanks for sharing. I hope it will be useful for too many people looking for this topic.

    OdpovědětVymazat