The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: Počátek

středa 3. července 2013

(RC) Review: Počátek

Autorka: Jessica Khoury
Přeložila: Petra Babuláková
Počet stran: 372
Nakladatelství: Egmont / 2013

Pia je dokonalá. Už od malička jí to každý opakuje, protože byla stvořena jako první nesmrtelný člověk na naší planetě. Vyrůstá uprostřed džungle ve vědecké výzkumné stanici Malá Cambridge a neví, jaký svět se skrývá za plotem, kam jí nikdo nedovolí se podívat. Jejím snem je nebýt sama a vytvořit si svého pana dokonalého, se kterým stráví zbytek věčnosti a také založí novou rasu dokonalých bytostí.
Co se však stane, když Pia objeví skrytou díru v plotě a na své dobrodružné výpravě potká domorodého chlapce Eia? Co když se jí zalíbí nově nabytá svoboda, kterou za hranicemi Malé Cam rozhodně nemá?

Už na první pohled vás Počátek v knihkupectví zaujme a vy ho prostě musíte vzít do ruky. Následuje poutavá anotace, po které už neváháte a kniha cestuje k vám domů, protože zní zajímavě a vypadá na dobré počtení. Je však možné, že by byla takto lákavá i obsahem? Často se s těmito případy nesetkávám, ale v tomto mě autorka přímo ohromila. Nápad s velkým potenciálem se snažila využít, jak jen to šlo a myslím, že se jí její dílo dosti vydařilo.

Možná si říkáte, že už tu bylo tolik příběhů o nesmrtelných, mezi mnohé z nich patří třeba upíři a další nadpřirozené bytosti. To je dost možné, avšak v této knize je počet nadpřirozených prvků omezen na největší minimum, které je potřeba k jejímu volnému průběhu. Jessica Khouryová se zde pokouší čtenářovi nastínit Piyn život pomocí jejích myšlenek a pocitů a snaží se o podání informací tak, aby jim každý hned porozuměl a nemusel pasáž číst natřikrát, než tomu přijde na kloub.

Celá kniha je situovaná uprostřed džungle (pro Piu neznámo kde) v Amazonii, kde se vědci snaží vytvořit nový druh člověka - nesmrtelnou bytost. Jejich prvním úspěchem je Pia, kterou nic nezraní a která se zrodila díky nádhernému fialovému květu elysie. Na příběhu se mi líbilo, že se dokázal obejít bez nadpřirozených bytostí a jediným fantasy prvkem byla již zmiňovaná rostlina. Všechno ostatní mi bylo jednoduše vysvětleno a myslím, že kdyby nějaká taková elysie existovala, nevidím důvod, proč by to nemohlo fungovat!

Za co jsem také ráda, je fakt, že nemá Počátek pokračování. Proč? V poslední době často narážíme na samé trilogie, tetralogie a mám-spoustu-dílů-logie, je docela těžké narazit na knihu, která by čtenáře dokázala zaujmout, a přesto měla pouze jeden díl. Autorka tu uzavřela všechny zápletky, které stihla vytvořit, a i když by se dala napsat nějaká navazující novela, myslím, že to není zapotřebí. Samozřejmě na konci vznikly spousty otázek, ale nemohla bych nepochválit bravurní závěr.


Pokud jde o Piu jako takovou, tak je vidět, že si spisovatelka s jejím charakterem velice vyhrála. Z počátku se chová jako namyšlená sebevědomá holka s velkým egem, která nedokáže pochopit, jak si o ní někdo může nemyslet, že je dokonalá. Postupem času si však uvědomuje, že je úplně jiná a že byla pouze taková, jakou jí vědci chtěli mít. Dokonalou. Zjišťuje, co je to láska, i když je to v Malé Cam zapovězené slovo a také objevuje krásy normálního života, svobody. Nemůžu říct, že by byla Pia zrovna má nejoblíbenější hrdinka, ale její pomalá proměna se mi velice líbila.

Jestliže jste si Počátek ještě nepořídili, pak si myslím, že to je veliká chyba, protože pokud čtete podobné literární žánry jako já, určitě se vám bude líbit a když ne, minimálně tři hvězdičky mu určitě dáte. Já jsem s tímto titulem velice spokojená, protože vím, že to mohlo být horší. Začalo se zde totiž vyskytovat spousty příběhů s velkým potenciálem, avšak nebyly využity na maximum. Ale z Počátku autorka vytěžila všechno, co to jenom šlo a tak to má být. Dávám mu proto 4 nadprůměrné hvězdičky. Proč ne pět? Nezdálo se mi, že by mne knížka zvedla ze židle natolik, abych o ní musela neustále básnit. I tak si však myslím, že se jedná o zajímavý příběh, který by byla škoda si nepřečíst.

Mnohokrát děkuji nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku!

zdroje:
obálka - Egmont
obrázky - DeviantArt

6 komentářů:

  1. To musí být úžasná kniha. Zítra se po ní musím podívat v knihovně! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Počiatok mi udrel do očí, ešte keď nebol preložený. Ale teraz si ho už musím prečítať. Veľmi ma k tomu povzdbudilo, že je to len jedna knih. Dúfam, že ma nesklame. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze. Knížka je na seznamu knih,které bych si ráda pořídila. :) Snad se k ní brzy dostanu. :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem si knížku chtěla koupit, ale nakonec vyhrála jiná. Podle tvé recenze vypadá knížka hodně zajímavě a já si jí ráda přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vynikající kniha! Dlouho jsem váhala zda koupit a nyní nelituji. Recenze nelže. Popis pocitů hrdinky je dokonalý, kniha je velmi procítěná.

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna to čtu :) A mám chuť do toho zabořit nos i v práci... :D asi se mi to bude líbit, to už vím teď a to jsem na nějaké 5. kapitole :D :)

    OdpovědětVymazat