The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: Zachraňme kvalitu recenzí!

středa 10. července 2013

Zachraňme kvalitu recenzí!

Já i vy... my všichni známe nesmírné množství knižních blogů. Některé jsou rozvinutější jako ten můj a poklidně si žijou ve své vlastní blogové bublině, jiné teprve v zárodku s vidinou vyhoupnutí se do "vyšších vrstev" a další jenom existují, aby se neřeklo, že daný blogger nic nedělá. Pokud zůstaneme u varianty číslo 3 (já věřím, že ta dvojka si s tím nějak poradí a už na tom pracuje), na těchto blozích se často vyskytují názory na knihy, které vám toho vlastně tolik moc neřeknou.

A protože je tohle moje úvahování a moje řeči, řeknu vám to rovnou a bez servítek - s recenzemi to jde do kopru. Ne přímo s nimi, protože těch je tu až až a rostou tak rychle, že to sotva stíháme postřehnout. Ale pouze v kvantitě. Kam se poděla kvalita? Nevím jak vy, ale já je čtu jen na pár blozích, kde mám jistotu, že mi názor na knihu řekne něco víc, než jen vyspoileruje děj. Když na nějaké takové narazím, ihned blog vypínám a pokud to jde, tak se mu hodně dlouhou dobu vyhýbám obloukem.

Nemířím na nikoho konkrétně, protože kdyby jo, musela bych zmínit desítky náhodných knižních blogů, na které jsem zavítala, ale právě pro tyto případy tu mám jeden krátký vzkaz: "Jestli chcete recenzovat, tak do toho, čím víc lidí sdílí lásku ke knihám, tím líp! Ale když už, tak se pokuste tomu nastavit nějakou úroveň." Na internetu máte spousty návodů, i když podle nějakého přesného návodu se jet nedá, duši recenzenta prostě musíte mít v sobě. Například Abyss má skvělé články pro začínající recenzenty (tady) anebo na Bookfanu je menší návod na psaní (tady).

Vím, že já sama nemám moc co mluvit do toho, jak by se recenze psát měly a neměly, protože ani ty moje
nejsou dokonalé, ale v jedné větě shrnout názor a v X odstavcích popsat děj? Jako vážně? Uznejte, že tohle už je trošku moc.
Takže teď si povinně všichni sáhněte do svědomí, projeďte svoje recenze, porovnejte svůj první výtvor s posledním a koukejte se zamyslet nad tím, co vlastně píšete. Když se pokusíte o zlepšení, získáte tím třeba více čtenářů. O zlepšení... to se to řekne. Ale jak? Podívejte se na nějaké známější bloggery jako je třeba Abyss, laurdes, VeEee, Kath a jiní, zkuste se inspirovat!

Prosím, prosím! Jsem jediná, která vždycky nad podobnými recenzemi protočí oči a zuřivě začne mlátit hlavou o klávesnici? Pomozte zlepšit úroveň naší knižní blogosféry, protože tohle, co se tu rozrostlo je (s prominutím) hnus. Vím, že tohle není tak moc úvaha, jako moje kritické myšlenky jedna přes druhou, ale to na tom nic nemění. Musíme zlepšít kvalitu recenzí, ať mají naše blogy také vyšší úroveň!

11 komentářů:

  1. Zdá se mi, že už to lidi neberou tak vážně. Víš co, řeknou si: "Jop, založím si blog. Něco plácnu do recenze, hlavně když na tom blogu něco bude." Já to chápu, sama když jsem začínala, tak už tu byli ti známí bloggeři na špičce a věřím, že lidé se také chtějí trochu vyšvihnout, ale takhle to nejde. Člověk musí hodně makat, aby jeho recenze měli nějakou úroveň. Vždyť se klidně kohokoli, kdo je to trochu dýl zeptejte. Myslím, že je dobré znamení, když se recenzent podívá na první recenzi a poslední a vidí podstatný rozdíl. To je posun, to je něco, čím se může chlubit a něco, na čem se časem vyšvihne! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je pravda, že nie vždy sa recenzia podarí tak ako chceme, ale treba sa učiť. Keď sa ja pozriem na svoju prvú recenziu a na tie, ktoré píšem teraz, vidím veľký rozdieľ. Nehovorím, že som dokonalá, ale baví ma to a chcem sa zlepšovať...
    A tak :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak možná bych měla raději mlčet, protože si svými recenzemi nijak extra jistá nejsem a kdo ví,možná jsem.ukázkový případ třetí kategorie...ale fakt je, že občas se také docela pozastavuji. Nejvíce mi brnkají na nervy spoilery, protože nic člověka nenastve víc, než když místo recenze narazí na podrobně popsaný děj od první do poslední stránky...

    OdpovědětVymazat
  4. Připadá mi, že recenze na knížky píše už skoro každý - a docela mi to už leze na nervy. Když objevím nový blog, tak jeho obsah většinou tvoří z 99% procent recenze, které někdy za nic nestojí. Nejhorší je, že si hromada lidí zakládá blog jen kvůli tomu, aby získala zadarmo recenzní výtisky.
    Osobně se recenzím vyhýbám, protože vím, že bych na to neměla a proto smekám před každým, kdo dokáže napsat kvalitní recenzi na knížku.

    OdpovědětVymazat
  5. Milé, doopravdy. Pravda je ta, že pouze pár blogerů, kteří do svého blogu dávají celé své srdce, se dokáže výrazněji prosadit. Ostatní jsou jen ti průměrní. Ale komu by to vadilo? Stejně si každý najde svého favorita, ke kterému chodí se zájmem a radostí.
    Článek je to trochu zbytečný, ale chápu tvou reakci. A to, že chceš zlepšit kvalitu všech recenzí? To se ti, má milá, tímto určitě nepodaří. Možná ti připadá, že se ti vysmívám, ale to v žádném případě.
    Přeji hodně štěstí a ať se tvé recenze jen zlepšují - to platí i o blogu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem tak naivní, že bych věřila, že když napíšu jeden článek, celý svět se hned změní, to né! :D Každopádně ti názor neberu, já sama jsem se už vyjádřila - od toho tu přeci mám tyhle články.
      Neříkám, že některé blogy jsou špatné a některé zase dobré, to prostě nedokáže určit nikdo, na to není (díkybohu) měřítko. Článek se týká jenom recenzí a jejich jednovětných podstat. Tak jako tak ti přeju šťastné blogování! :)

      Vymazat
  6. Řekla bych, že je to hodně složité. Co je jenom nastínění děje a co už je spoiler? Já se například snažím pouze jednoduše popsat tak prvních padesát stránek knihy, protože nějaký děj taky v recenzi být musí.
    Je ale jasné, že v recenzi na třeba druhý nebo třetí díl se objeví spoiler na díl první, to je tak trochu logické :D
    Jinak článek zajímavý, ale připadá mi, jako bys ho psala v rozčilení ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi spoilery to chápu, že každý tu hranici vidí jinde, nicméně recenze, ve které se objeví věta: "Zjistí, že X lhal o tom, že Y je upír a dozvídá se, že ona sama je vlkodlak, proto se vydá na cestu do Země nezemě, kde jí zabije obr." už neni moc recenze. :D
      A kupodivu ne, nepsala jsem ho v rozčilení, možná ke konci už jsem zběsile ťukala do klávesnice, protože jsem chtěla dát najevo tu naléhavost, ale... ne, byla (a stále) jsem v pohodě! :D

      Vymazat
  7. Kvalita recenzí je poslední dobou hodně kolísavá, to je pravda, ale zase na druhou stranu... co je kvalitní recenze a co ne, a kdo o tom má rozhodnout? Je smutné, když si někdo založí knižní blog jen proto, aby získal recenzní výtisky. Protože upřímně, přestože sem tam nějaký ten recenzní výtisk dostanu, je to vlastně práce navíc. Miluju čtení, ale knih, co bych chtěla pročíst je tolik a všechny je zrecenzovat nestihnu. A občas ani nechci. Recenzní výtisk musí člověk zrecenzovat za každou cenu. I když mu občas třeba úplně nesedne a nejradši by se na to vykašlal.
    Blogování má být o tom, že nás to baví. To že se knižní blogy rojí jako houby po dešti, je prostě současný trend. Stačí si všimnout, kolik YA knih poslední dobou vychází. Tenhle fenomén za pár let pomine a vytrvají jen ti, kdo knihy vážně milují. A pak se třeba dočkáš jenom kvalitních recenzí. Do té doby o tom dost pochybuju.

    OdpovědětVymazat
  8. Myslím, že ti, pro které je tento článek psaný, si z něj stejně moc nevezmou a stejně si pojedou to svoje. Poměrně mě děsí, kolik článků již na toto téma vyšlo a uvádí mě to do deprese, protože vím, že mám taky co zlepšovat. Stejně tak si ale myslím, že je dobře, že se o tomto tématu diskutuje a vzhledem k tomu, kolik je knižních blogů a kolik článků jsem již viděla, si to přece jen někdo přečte a pokusí se s tím něco dělat. A ano, taky mě to rozčiluje, že si někteří jen tak založí blog, na kterém mají jednu nebo dvě recenze (s obsahem, ehm..) a prostě si na tvrdo zažádají o recenzí výtisk.
    Já osobně, něž jsem zkusila napsat do Fragmentu, jsem se snažila zlepšovat a až po nějaké době, jsem se odhodlala napsat. Stejně jsem ale počítala s tím, že mi ani neodepíšou, protože prostě no... Však víš... Snad každý má takový pocit, když píše do nakladatelství. Jenže oni se ozvali a já byla ráda. Nicméně, už od začátku jsem věděla, že toho nebudu zneužívat. O recenzní výtisk si píšu jen tehdy, když mám čas a nikdy si nepíši o dva a více. Prostě. Já nevím, tohle je asi ve mně a já se s tím musím poprat...
    Co se blogování týká, mělo by to lidi především bavit a ne se do toho nutit. Protože když si pak rozjedou blog a pak se na to vykašlou asi to nebude to pravé ořechové. Já vím, taky na něm teď moc nepracuji, ale přesto se snažím aby tam aspoň něco bylo. Zase až budu mít víc chuti se do toho pustím, ale snad víš co tím myslím. Ti, které to nebaví, to stejně za chvilku vzdají a zase těch blogů bude o něco méně..

    Heh, promiň za takový výlevný komentář... :D

    OdpovědětVymazat
  9. Ja tiež nemusím recenzie, kde je 3/4 textu popísaný obsah a potom 1 odstavec hodnotenie. Som ale rada, keď to bloger oddelí, aby som mohla preskočiť hneď k hodnoteniu a nezaoberať sa spoilermi.
    Ja keď porovnám 1. a poslednú recenziu, aj sa hanbím 8D Teraz je to už omnoho lepšie, zlepšila som sa v písaní, vo vyjadrovaní, v recenziách a som rada, že to iní čítajú. Nemienim ale opravovať staré recenzie, lebo názor mám na knihy vtedy rovnaký ako teraz a je to taká pamiatka, že proste takto som začínala 8)
    Nemám rada, keď sa blog založí kvôli recenzákom. Ja som čakala pol roka, kým som napísala do Fragnentu a neočakávala som, že sa mi ozvú späť, ale podarilo sa. Zháňať veľa kníh zadarmo nie je...no morálne 8D aspoň pre mňa. A tiež úprimné a potom sa vidí aj z recenzie, že komu o čo ide.
    Ja ale podporujem nových blogerov, sama viem, ako sa začína a že treba do toho prísť časom, takže som rada, keď sa objaví nejaká 16 ročná blogerka s priemernými recenziami, ktorá bude mať o 2 roky možno najobletovanejší blog, pretože sa naučí v tom chodiť 8)

    OdpovědětVymazat