The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (GIF) Review: Tak padne náš svět

sobota 28. prosince 2013

(GIF) Review: Tak padne náš svět

Autorka: Megan Crewe
Přeložila: Barbora Čermáková
Série: Fallen world / 1.
Počet stran: 312
Nakladatelství: Egmont / březen 2012

Na ostrově v Severní Americe je všechno tak, jak má být. Není to tak dlouho, co odjel nejlepší přítel hlavní hrdinky Kaelyn, a civilizací se začnou rozšiřovat zprávy o podivně chovajících se lidech - neustále kýchají, drbou se anebo vykládají prapodivné věci, jako by neměli žádné zábrany.
Zanedlouho propukne epidemie. Záhadný virus, proti kterému není léku, zabíjí bez desítky, stovky, následně i tisíce lidí a zdá se, že masakr nemá konce. A přece jen se na ostrově najde několik lidí, kteří chtějí pomoci ostatním přeživším, hlavně aby měli co dělat. Mezi ně patří i Kaelyn, její sestřenice Meredith anebo záhadný kluk Gav. Virus se šíří dál. Co když onemocní i oni?

"Tak padne náš svět" je kniha, která (pokud vás nezaujme jednoduchou obálkou) na vás zapůsobí svou napínavou anotací. Každou chvíli se musíme potýkat s nějakým virem, ale většinou je jen otázkou času, než ho naši lékaři udolají. V příběhu je čas tím nejcennějším, co hlavní hrdinové potřebují. Ale ten není.


Když jsem si knihu pořizovala, čekala jsem nějakou superdystopickou bombu, která mě vytrhne z normální reality a jejíž příběh si naprosto zamiluji. Když jsem dostala možnost jí získat poměrně za levno, rozbušilo se mi srdíčko. A když jsem se k ní (po roce?) dostala, byla jsem už trochu nesvá. Bude se mi líbit? Nebude?


Začátek byl dobrý - takový volný úvod do děje, kde jsem se mohla seznámit s postavami a jejich charaktery. Že by to nebylo zas tak zlé, jak jsem se kvůli mnohým recenzím bála?


Kniha je psána formou deníkových zápisků. To už jsem dlouho neviděla!


Autorka se nebojí zabíjet postavy a na ostrově to umírá jak na běžícím pásu. Je to zajímavá změna oproti věčným záchranám životů. Příběh mi to zpestřilo, protože jsem nikdy nevěděla, kdo zemře, jakmile přetočím stránku.


Ale po chvíli... nuda. Ohraný stereotypní život na ostrově, každý panikaří, nic nového se neděje. Tedy pokud pominu fakt, že se všechny mrtvoly začínají házet do velíkých dolů, protože jinam se nevejdou.


A pak samozřejmě nesmím zapomenout na starý dobrý teaming. Autorka nechává čtenáře vybrat - budete tým Leo, který se v knize vůbec neobjevuje, ale je to Kaelynin nejlepší přítel, a zároveň i adresát celé knihy? Nebo si vyberete Gava, krásného mladíka, který se snaží na ostrově šířit dobro, pomáhat všem i za cenu vlastního života?


A o Kaelyn ani nemám nejmenší chuť se vyjadřovat, protože mi celou dobu lezla na nervy. Proč? Protože ji autorka vykreslila úplně dokonalou. Odsuzovanou kvůli barvě pleti, ochotnou se o všechny postarat, odvážnou v boji proti viru, nesobeckou, milou, úžasnou, obětavou a bůhvíjakou ještě. Jediné plus si u mě získala tím, že nechodila za ostatními, nenechala za ně dělat svou práci a hlavně nefňukala.


A ten konec?! Co to bylo? Takový otevřený, čtenář neví, jak se má cítit a když ví, že do vydání dalšího dílu zbývají měsíce, je to utrpení. Protože když si myslíte, že už jste na dně, autorka vám ukáže, že můžete klesnout ještě hlouběji. A přesně tak jsem se cítila, když jsem knihu dočetla...



Navzdory všemu jsem od knihy čekala víc. Mé pocity z četby jsou smíšené - ani dobré, ale ani špatné. Myslím, že "Tak padne náš svět" mohu řadit mezi lepší průměr, proto jí dám tři hvězdičky. A vy, pokud váháte s četbou, tak rozhodně nic neztratíte, pokud knihu zkusíte.

6 komentářů:

  1. Také jsem kniza dala 3* :) Hlavní hrdinka mi lezla na nervy stejně jako tobě ... a fakt, že mě tahla kniha neodzbrojila, jen potvrzuje to, že jsem po dalším díle až dosud nesáhla.

    OdpovědětVymazat
  2. Další kniha na mém to-read listu:) jsem na ni fakt zvědavá. Už v jedné recenzi jsem četla, že ten stereotyp tam je fakt nudný, ale krom toho, že je to povedená knížka... tak uvidím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Docela to znělo, že se ti vůbec ta kniha nelíbila, ale na konci ty 3 hvězdičky mě dost překvapily :)
    Jinak jsem o knize taky už slyšela, mnohokrát, ale ještě jsem se neodvážila ji číst, protože všichni mají přesně takový názor, že je to prostě 50/50.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tak možná vyznělo, ona autorka s příběhem celou dobu balancovala na hraně. :) Do první půlky to bylo fajn, pak najednou nuda, nuda a nuda, koncem to trochu rozvířila, takže to beru jako průměr. Ale ne že by se mi nelíbila, to vůbec! :D

      Vymazat
  4. Pocity z tého knihy máme značně podobné, proto si myslím, že tě pokračování velice mile překvapí, stejně jako mě. To už byla docela jízda ta druhá kniha! ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám doma jenom dvojku :D Takže si budu muset koupit jedničku do čtečky :D ale super gify k tomu :D

    OdpovědětVymazat