The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: Panika

středa 5. března 2014

(RC) Review: Panika

Autorka: Lauren Oliver
Přeložila: Romana Bičíková
Počet stran: 312
Nakladatelství: CooBoo / březen 2014

Kniha vychází dnes, 5.3.2014!

Co byste dělali, kdybyste žili v nudném městečku Carpu, právě odmaturovali a nevěděli, co se svojí budoucností? Proč nezkusit Paniku a nepokusit se tak vyhrát dost slušnou finanční odměnu? Panika je hra, která se koná každým rokem na začátku letních prázdnin a jejímiž účastníky jsou čerství maturanti. Jejím cílem je jediné - překonat strach a přestat se bát. Letos čeká hra i Heather, která nutně potřebuje peníze, aby se se svojí sestrou dostala pryč z Carpu, pryč od své fetující matky. Ale spolu s ní má silnou motivaci ještě přes čtyřicet dalších maturantů, včetně její nejlepší kamarádky Natalie a podivného outsidera Dodge. Dokáže splnit všech šest nebezpečných úkolů, nebo zpanikaří?

Mnozí z vás si mohou myslet, že na scénu nastupuje kniha v tolika ohledech podobná Hunger Games - "překonej svůj strach, postav se mu tváří v tvář a bojuj". Ale Panika je zcela o něčem jiném, nenechávejte se ovlivnit tímto názorem a tu knihu prostě otevřete, protože to, co uvidíte, se s nějakou Katniss Everdeenovou vůbec nedá srovnávat. Panika není žádná dystopie, ve skutečnosti jde o contemporary knihu, která vypráví o puberťácích, kteří jen chtějí nějak přežít nudné léto - to není nic, co by se nemohlo stát. Je to tak skutečné, jak jen může být. Poku se vám Hladové hry líbily, tak vám zaručuji, že i Paniku si zamilujete!

Zdroj
Ještě v něčem je kniha výjimečná. Jsou to hlavní hrdinové. Všechny postavy nemají charakter pouze povrchový, ale za každou se skrývá něco většího, tajemnějšího. Nejsou perfektní, mají spoustu chyb, ale to je dělá obyčejnými, a zároveň i speciálními. Například hrdinka Heather - tu si nemůžete zamilovat, ani jí nelze nenávidět. Můžete s ní akorát soucítit, sžít se s jejími břemeny a doufat, že dokončí Paniku bez úhony. Lauren Oliver si s postavami neustále zahrává a jejich životy jim ne vždy zrovna usnadňuje. Díky tomu poznáte všechny do větší hloubky než u většiny příběhů, kdy lehce "oťukáte" charakter hlavní dvojice.

Pokud jste četli všechny dosavadní autorčiny knihy, tak víte, že každá z nich je psána svým vlastním stylem (Chvíle před koncem z pohledu Sam na sedm verzí, Pandemonium ze střídavých pohledů Leny a Hany...). Panika není výjimkou - Lauren se rozhodla zvolit příběh ze dvou pohledů, a to Heather a Dodge. Co je na tom zvláštní? I když se čtenářům naskytne příležitost sledovat dění očima různých postav, ve skutečnosti to nejsou ony, kdo příběh vypráví, autorka se tentokrát pokusila o netypický způsob kombinace ich- a er-formy, nicméně myslím, že si se záludným úkolem hravě poradila.

Zdroj
Panika je skvělá nejen ve svém stylu psaní nebo zajímavém příběhu. Má neobyčejnou schopnost - dokáže vás pohltit od prvních stránek a nepustí vás, dokud nepřečtete tu poslední. Celá kniha překypuje akcí a napětím, nejednou se stalo, že jsem zadržovala dech a místy i přeskakovala odstavce (ke kterým jsem se později samozřejmě vrátila!), jen abych věděla, co se stane. Nebyla to volba. Byla to nutnost, potřeba, která mě zevnitř pomalu sžírala. Lauren Oliver se podařilo něco neuvěřitelného, naprosto mě ohromila!

V dnešní době je dost těžké narazit na knihu, která stojí samostatně mimo sérii a která by si zachovala kvalitu - přeci jen není snadné vložit do pár stovek stránek tolik emocí, osudů, jiskru, zápletku, napětí a mnoho dalšího. Jenže Lauren se to povedlo, žádné pasáže zbytečně nenatahovala, dokázala ze svého spisovatelského umu vyždímat maximum, a díky tomu si ode mě Panika zaslouží krásných pět hvězdiček. Knížku vám rozhodně mohu doporučit, protože pokud se vám líbily ostatní příběhy od Lauren Oliver, Paniku si v tom případě zamilujete!

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí pracovního recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Vypadá to vážně super :-). Knížky od lauren oliver mám ráda a paniku si určitě přečtu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. porad o tom vsude slysim, asi si to budu muset precist :)

    OdpovědětVymazat