The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: První stříbrná kniha snů

neděle 27. dubna 2014

(RC) Review: První stříbrná kniha snů

Autorka: Kerstin Gierová
Přeložila: Tereza Pecková
Série: Kniha snů / 1.
Počet stran: 352
Nakladatelství: CooBoo / květen 2014

Kniha vychází 14.5.2014!

Jak byste se zachovali, kdybyste se z ničeho nic dokázali ve snech řídit vlastními myšlenkami a ovlivňovat sny ostatních? Přesně to se stane patnáctileté Liv Silberové, která se ve snu dostane na hřbitov, kde uvidí čtveřici kluků z její školy provádět nějaký podivný rituál. A co víc, jeden z nich je její nastávající nevlastní bratr.
Zanedlouho se Liv dozvídá, že nahrazuje pátou členkou kruhu, Anabel, který musí podle úmluvy otevřít třetí pečeť a vypustit Temného pána na svobodu. Může to znít děsivě, ale Liv na nic takového nevěří a celou dobu si užívá romantického jiskření mezi ní a Henrym. Otázkou je - je Temný pán skutečný nebo jde jen o pouhý výplod puberťácké fantazie?

Kniha snů - to tady snad ještě nebylo. Navíc o pubertální hrdince, o které si z anotace nemůžete udělat pořádný obrázek, s velkým počtem hlavních postav a obálkou, která vás pořádně zmate a vy nebudete vědět, co si o tom všem myslet. Přesně takhle jsem se cítila, když se mi výtisk dostal do rukou, nicméně předsudky šly stranou, což bylo dobře, protože autorka opět velice překvapila!


Zdroj
Když se řekne jméno "Kerstin Gierová", co se vám při tom vybaví? Mně rozhodně famózní a dechberoucí trilogie Drahokamy, která uchvátila nejednoho čtenáře. Laťku si u nás nastavila dost vysoko, ale z její Stříbrné knížky jsem nebyla vůbec zklamaná. Naopak mne pohltila a nechala mě se unášet v říši snů, aniž bych postřehla, že čas okolo mě plyne rychlostí blesku a stránky jakbysmet. Jestli vás s Drahokamy nepřesvědčila o svých kvalitách, je dost pravděpodobné, že po této knížce na ní změníte názor.

Liv jsem si dost oblíbila, protože je to naprosto normální holka, která ví, že je naprosto průměrná a je se sebou smířená. Má něco procestováno a se svou mladší sestrou vychází tak dobře, jak jen to může jít. Nestalo se, že by mě Liv a její povaha v průběhu knihy iritovaly, naopak jsem jí s přibývajícími stránkami postupně začínala propadat. Nicméně jsem si nemohla nevšimnout velké podobnosti s Gwendolyn z Drahokamů - obyčejná holka, dost stydlivá, zvykla si, že je pro ostatní neviditelná, citlivá, přátelská. To samé jsem zpozorovala u jednoho z hlavních hrdinů, Henryho, téměř
Gideonovo dvojče. Ale nemusíte se bát, že by vám tato podobnost nějakým způsobem narušovala četbu, protože věřím, že si příběh užijete, jak jen to půjde.

Zdroj
Styl, jakým je knížka napsána, je vážně dechberoucí. Silber je typ knihy, u které si ani neuvděomíte, že jste ji přečetli, dokud nepřetočíte poslední stránku a vy zjistíte, že je po všem. Čte se opravdu snadno a rychle, je to ideální četba, když potřebujete oddych od školy, práce, svých povinností, a přitom vás akcí tak často nevytrhne z křesla. Z křesla jsem byla vytržena až ke konci, kdy se úplně pomíchal celý děj a já se nezmohla na nic jiného než na "co to ksakru-". Vážně, nekecám.

Kerstin Gierová mě už počtvrté přesvědčila, že je to spisovatelka na úrovni a že její díla opravdu stojí za přečtení. Nevěděla jsem, co od Stříbrné knihy snů očekávat, ale to, co jsem si přečetla, mě utvrdilo v mém názoru na ni. Kerstin je spisovatelský bůh, který vás zas a znovu překvapí něčím novým, nějakým zvratem. Dávám 4 hvězdičky, protože věřím, že se mi vyplatí si tu poslední ušetřit na další díl. Když si Kerstin totiž vytyčí laťku, příště ji překoná.

Mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí výtisku k recenzi!

7 komentářů:

  1. moc pěkná recenze. Drahokamy byly úchvatné, takže od Stříbrné nečekám nic menšího :-) už se hrozně těším, až se do knížky pustím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. pěkné. to si chci přečííííst :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  3. moc hezky napsané, opravdu! :) Já přemýšlím, že se na knihu vrhnu v originále. Už Drahokamy jsem chtěla číst v němčině, ale nakonec jsem nechtěla čekat, kdy se dostanu do Německa, tak jsem se na to vrhla v češtině. :)
    Tak či tak se už ohromně těším. :3

    OdpovědětVymazat
  4. Obálka je dosť zaujímavá :)
    Každopádne príbeh ešte viac ! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ta podobnost s Drahokamy je vážně dost jasná, asi se Gierová prostě bála odejít od vyzkoušeného konceptu... ale mně to na jednu stranu fakt nevadí, protože se mi zatím líbilo naprosto všechno, co jsem od ní četla :D

    OdpovědětVymazat
  6. Moc se těším až si tuhle knihu konečně koupím! :) Většina recenzí, které jsem na knihu četla byla pozitivní, takže se opravdu nemohu dočkat.

    OdpovědětVymazat
  7. Drahokamy jsem necetla, ale tato kniha me laka, zvlast po tom co jsi tu napsala :-)

    OdpovědětVymazat