The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: Archiv

pátek 16. května 2014

(RC) Review: Archiv

Autorka: Victoria Schwab
Přeložila: Miroslava Urešová
Série: The Archieved / 1.
Počet stran: 336
Nakladatelství: CooBoo / únor 2014

Mackenzie Bishopová se po smrti svého bratra s rodiči stěhuje do bytu starého Coronada, který dříve fungoval jako hotel. Po zajímavém dětství, kdy jí děda svěřil úlohu Správce, který vrací probuzené duše zpět do Archivu - místa, kde jsou mrtví ukládání k věčnému spánku - zjišťuje, že tak stará budova jako je Coronado, musí ukrývat nemalá tajemství.
Potkává stejně starého kluka od vedle, Wesleyho, který je shodou okolností také Správce a společně se snaží zahánět uprchlé duše (Historie) zpět do Archivu. Jenže zdá se, že s příchodem Mac do Coronada začíná probuzených Historií neustále přibývat. Záměr či náhoda?

Když se řekne "archiv", co se vám jako první vybaví? Jestli temná místnůstka plná zaprášených krabic se zažloutlými dokumenty a zatuchlou vůní jako mně, budete doslova zírat, protože Archiv není jen tak obyčejný archiv. Je to něco monstrózně velkého a navzdory hrůzné skutečnosti nesmírně fascinujícího. Jsou dva světy. Když pominu Úžiny - chodby mezi světy -, je jeden obyčejný lidský a ten druhý za zdmi Archivu, kde odpočívají mrtví. Už hned na začátku se mi dostalo překvapení, protože by mě vůbec nenapadlo, že se bude příběh odehrávat z části i v normálním světě. Většina young adult knih se odehrává ve vymyšlené daleké budoucnosti, ne-li přímo v jiném světě, dimenzi, proto pokud chcete v tomto ohledu něco nového, sáhněte jednoznačně po Archivu.

zdroj
Kromě prostředí, ve kterém se příběh odehrává, je zajímavý i retrospektivní styl psaní, kdy se v téměř každé kapitole nachází kratší pohled do minulosti z doby, kdy bylo hlavní hrdince přibližně jedenáct let a její (tehdy ještě živý) dědeček ji zasvěcoval do úlohy Správce, a tím pádem i čtenáře. Z počátku mi tyto "flashbacky" byly proti srsti a příběh mi narušovaly, ale čím dál tím více jsem si začínala zamilovávat vychytralého a přívětivého dědečka, který knížku okořeňoval svými moudrými výroky. Není to postava, do které se platonicky zamilujete jako u ostatních YA hrdinů. Dědeček je svým způsobem zvláštní, nicméně k pohádkovému Dědečkovi má ještě hodně daleko!

Když už je řeč o postavách, dospívající Mac mi okamžitě přirostla k srdci. Je to dívka mně hodně podobná, s prořízlou pusou a neutuchajícím elánem. Nezalekne se neustálého kontaktu s mrtvými, naopak - problém jí dělají spíše živí, navíc není holkou, se kterou byste se chtěli dostat do křížku, protože by bylo po vás, než byste řekli švec. Zvláštní? Pro Mac pouhá každodenní rutina. Na rozdíl od ostatních pubertálních hrdinek je Mackenzie neotřelá, neobyčejně obyčejná a jiná. To je důvod, proč mi hned padla do oka a já si jí zamilovala.

zdroj
Nutno podotknout, že i když by se spisovatelka na poli detektivek neuchytila, zápletka byla vážně chytlavá a konec opravdu šokující. Naplno si udržela mou pozornost, protože mě neustále nutila přemýšlet o všech postavách a jejich motivech, můj mozek měl docela na pilno a při rozuzlení jsem skončila s pusou do "O". Detektivka to přímo nebyla, avšak jisté náznaky tam byly a více než zdařilé. Jsem zvědavá, s čím přijde autorka příště!

Archiv je zajímavá dystopie, která vlastně ani typickou dystopií není. Archiv je něco neobvyklého, co do vás vpustí energii a jehož četba vůbec neomrzí. Nutí vás svírat desky knihy a napjatě otáčet stránku za stránkou, protože to, co jsem si přečetla, něco rozhodně bylo! O Victorii Schwab jsem jako o autorce předtím vůbec neslyšela a trochu se bála, do čeho vlastně jdu, ale vůbec nebylo proč. Na další díl se vážně těším a jestli se dostanu i k jejím dalším knihám, tím lépe. Archivu dávám 4 hvězdičky, protože to byla vážně jízda!

Mnohokrát děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí výtisku k recenzi!

5 komentářů:

  1. Archiv má naprosto úžasnou obálku a ani děj nevypadá špatně. Asi se po něm podívám:) Jinak pěkná recenze:)

    OdpovědětVymazat
  2. Archiv je super, četla jsem ho nedávno a i když to nebyl zrovna můj šálek čaje, ten nápad je prostě geniální.

    OdpovědětVymazat
  3. Obálka učaruje snad každého, že? :) Nečetla jsem moc recenzí na Archiv, protože jsem si chtěla zanechat tu krásnou nevědomost a do knížky se začíst vlastně s "čistým štítem". :) Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě se teda ta obálka nelíbí, ale ten děj zní zajímavě:).

    OdpovědětVymazat