The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: Review: Cinder

čtvrtek 26. července 2012

Review: Cinder


Autorka: Marissa Meyer
Série: Měsíční kroniky
Díl: 1.
Počet stran: 386
Datum vydání: duben 2012
Nakladatelství: Egmont

Anotace
Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody - mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je "pocta", kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…

O čem knížka vlastně je?
Kniha se odehrává v Novém Pekingu po 4. světové válce a vypráví příběh o sedmnáctiletém kyborgovi, Cinder, která je nucena pracovat celé dny ve svém malém krámku na tržišti v Novém Pekingu a nemít z toho ani korunu. Žije se svou nevlastní matkou Adri a dvěmi nevlastními sestrami - Perlou a Pivoňkou, které s ní kromě Pivoňky nezacházejí zrovna nejlépe a to, že je Cinder kyborg na tom moc úlevy nepřidává. Jedinou útěchou v jejím mizerném životě je postarší androidka-kamarádka Iko a pomyšlení na útěk do Evropy, odkud podle všeho do Pekingu přišla. Skutečně pochází z Evropy? Kdo jsou její rodiče?

Proč jsem si knihu vybrala?
Především kvůli anotaci. Docela mě zajímalo, jak si spisovatelka dokázala poradit s tak obtížným úkolem - přeměnění tradiční Popelky do světa kyborgů a androidů. Já Popelku moc ráda nemám, ale jako malá jsem ten příběh úplně zbožňovala. V knihkupectví mě zaujala obálka, protože je naprosto skvělá, ale cena mě trochu zarazila, proto mě překvapilo, když mi kniížku koupil můj mladší bráška k narozeninám. Už jen snaha udělat mu radost mě dokopala k tomu, abych si ji přečetla. A nelituji.

Hodnocení
Jak už jsem říkala, rozhodně nelituji, že jsem si knížku přečetla. Kniha mě po pár kapitolách vtáhla do děje a věřte tomu nebo ne, celou jsem ji bez dechu přelouskala během 4 hodin a tím se zařadila na první příčku nejrychleji přečtených dobrých knih! I když mi chvíli trvalo, než se sžiju se stylem vyprávění a hlavně s poněkud originálnějšími názvy. 0=) Cinder je jedna z mála knih, které jsem objevila dřív, než jsem si na knihu přečetla recenzi, což se moc často nestává. Ale i recenze byly většinou kladné, teď naprosto souhlasím. Já jsem už odmalička vyrůstala v rodině, kde otec je do techniky blázen, kde bratr je do techniky blázen, proto mě spojení Popelky se světem kyborgů přitáhlo jako magnet.

Moc se mi líbilo Cindeřina povaha a její myšlení jako takové. Většina lidí by se snažila vytlouct ze svých kovových vlastnostní všechno, co to jen jde, ale Cinder ne. Naopak se snažila zakrýt existenci svého léta nenáviděného těla a i přesto, že brala svou nevlastní sestru Pivoňku jako nejlepší kamarádku, pořád se nechtěla nechat obětovat na výzkum léku, který by jí mohl pomoci. Cinder má složitou povahu, přesto během čtení je lehké se v ní vyznat. Není jako každá druhá knižní hrdinka - není jako Bella, která se zamiluje do Edwa
rda na první pohled a on zase do ní, není jako Elena - pro každého v jejím životě se obětovat, není jako Rose z Vampýrské akademie - nezapojí se s chutí do každého boje a nezlikviduje nepřátele. To se mi na Cinder opravdu líbilo.

Mnozí z vás víte, že mám slabost pro vymyšlené světy, docela mě potěšili Měsíčňané a jejich říše. Královna Levana je vskutku zvláštní tvor. Chápu lorda Voldemorta, který chtěl jen čistokrevné kouzelníky, ale ona? Zabít svoje příbuzné (byť třeba daleko vzdálené), jen aby byla nejhezčí svého rodu? To už se mi zdá trošku moc, ale budiž, každá knížka potřebuje nějakého záporáka. =)
Jediné, co se mi na knize moc nelíbilo, byla předvídatelnost. Sice jsem neměla tušení, co se všechno stane a jak přesně knížka dopadne, ale už zhruba od poloviny mi byl jasný hlavní záměr autorky. Nicméně i tak si u mne kniha drží své sympatie, protože i přes svou lásku k upířím ságám, mě naprosto okouzlila a už se nemůžu dočkat vydání Scarlet!! Rozhodně budu jednou z prvních vášnivých čtenářek, co si ji koupí!

Knize dávám 5 hvězdiček (opravdu jsem jí propadla, většinou dávám plný počet jen dobrým dystopiím) a stále se mi to zdá málo! Určitě doporučuji všem dobrodružným, technickým a romantickým duším, které zoufale shánějí něco ke čtení, protože něco takového je právě pro vás. Takže pokud někam o prázdninách jedete na výlet a budete se v autobuse/vlaku/letadle/venku nudit, neváhejte a utíkejte do knihkupectví! =)

+ hezký trailer na knížku, mně se strašně líbí <3
 

Nebo si knihu můžete koupit zde, na stránkách Arara.cz

Hodnocení obálky:
- oprabdu se mi líbila, mnohem víc než originál, jednak proto, že zbožňuji kombinaci fialová X černá, jednak kvůli vyobrazení Cinder. Smekám!
Celkové hodnocení:

zdorje:
obálka a anotace - Egmont
obrázky - Deviantart
video - YouTube

1 komentář:

  1. Cinder jsem nečetla,tvoje revenze mě vážně navnadila. Hlavně ten originální příběh, ten mě láká. :)

    OdpovědětVymazat