The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: Arizona

středa 5. září 2012

(RC) Review: Arizona

Autor: Eden Maguire
Přeložila: Drozdová Edita
Série: Krásní mrtví / 2.
Počet stran: 272
Nakladatelství: Fragment / 2011

Anotace
Nejsou živí. Nejsou mrtví. Něco mezi tím.
Odhalí Darina včas temná tajemství, aby tak vykoupila duše Krásných mrtvých?
Po Krásných mrtvých není několik týdnů ani stopy. Darině se po Phoenixovi strašně stýská. Snad se vrátí a pomůže jí vyřešit tajemství další záhadné smrti.
Je to už skoro rok, co se Arizona utopila v Hartmannově jezeře. Podle všeho (a všech) to byla sebevražda… Opravdu? Opravdu by se ta silná, sebevědomá Arizona, suverénní, nepřístupná kráska z ellertonské střední školy utopila v jezeře? Darina musí Arizoně pomoci stejně, jako pomohla Jonasovi. Ale neviditelná křídla tlučou, Krásným mrtvým hrozí nebezpečí a čas běží…

O co jde aneb krátké shrnutí děje
Na Darinině škole zemřeli v jeden rok čtyři studenti. Jonas, Arizona, Summer a její láska, Phoenix. Ona je však jednoho dne uvidí naprosto živé - nebo spíše mrtvé, říkejme si tomu, jak chceme. Krásní mrtví přišli na Zem za účelem odhalení pravdy o své smrt. Darina slíbila, že čtyřem spolužákům pomůže, pokud se bude moci s Phoenixem vídat. Jonasovi pomohla, teď je na řadě Arizona a její záhadndé utopení v Hartmannově jezeře...

Recenze
Po poněkud neutrálním prvním dílu jsem se konečně dostala k Arizoně v očekávání s tím, že bude alespoň podobná jako předchozí část, opravdu jsem myslela (sama nevím proč), že bych si od příběhu neměla moc slibovat. Proto mě příběh opravdu překvapil, jednak svým námětem, jednak i zpracováním. Opravdu povedené! Do čtení se mi zprvu moc nechtělo, ale po pár stránkách mě kniha v táhla do děje a já jí přečetla jedním dechem, skutečně!


Co se mi na knize líbilo nejvíce, byl vskutku dojemný příběh mladé Arizony, která se mi zpočátku zdála opravdu nafoukaná (takový ten typ povrchních barbie-holek), ale s dějem autor poodhaloval její pravé já, její křehké a milujcí já. Opravdu mne zaujaly vztahy v Arizonině rodině (sobecká a bezohledná matka, "poslušný" otec, mentálně zaostalý a nechápavý bratříček a láskyplná Arizona). Už jenom to, že dívku zabili a neměl se kdo starat o chlapce, ve mně vyvolávalo jistou lítost.

Už jsem věděla, do čeho jdu, když jsem začínala s četbou, proto mě nepřekvapil autorův styl psaní - třetí osobou v přítomném čase - kde jsem se s tím setkala zatím jen v několika knihách. Nicméně i přesto, že mi to poněkud nesedí, jsem se do knížky dokázala vžít, což vždycky oceňuji. =)

Abych knihu jen moc nevychvalovala, i pár záporů bych ráda dodala. Nevím, zda se v tom šťourám až moc, ale přijde mi, že Darina ty případy moc neřeší. Zajede si k příbuzným oběti, ti jí řeknou všechno, zajede k někomu jinému, ten jí to taky řekne a ona má vše, co potřebuje. Pokud se spisovatel snažil kromě romantiky zahrnout i trochu detektivního nádechu, moc velký účinek to nemělo (alespoň na mě).
Možná už jsem se o tom zmiňovala v recenzi na první díl, ale Darina mi přijde jako poměrně jednoduchá osoba, kterou je lehké přečíst. Je soucitná, přátelská, milující, vzdorovitá (no, který puberťák není, že?) a všechny trable normálního života jí spisovatel hned vyřeší (asi aby neodváděl čtenářovu pozornost od Krásných mrtvých? Netuším) a má skoro všechno, co chce (až na občasné chvilky s Phoenixem). Takže myslím, že by autor mohl na Darině trochu více zapracovat, jako hlavní hrdinka si u mě popularitu opravdu nezískala. =)

Však i přes mírné nedostatky se mi kniha opravdu líbila, jak už jsem řekla - měla opravdu dojemný příběh a vskutku napínavý konec (i když by opravdu nemusel vždycky na konci někdo umřít, to se mi moc nezamlouvá =D). Proto dávám knize krásné 4 hvězdičky a doufám, že mne třetí díl nadchne alespoň stejně tak, jako Arizona.

+ na YouTube jsem narazila na hezký trailer na celou sérii, myslím, že by se vám mohl i líbit =)
 

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu si můžete také zakoupit v obchodě Arara.cz

Hodnocení obálky:
Celkové hodnocení:

zdroje:
obálka - Fragment
obrázky - DeviantArt
video - YouTube

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze! :). Na knihu už se chystám, jen co dočtu povinnou četbu do školy.. :X.. První díl se mi dost líbil tak jsem zvědavá! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle sérii si plánuju přečíst, tak snad se k ní brzy dostanu... :) Zaslechla jsem rozporuplné názory, ale i tak jsem na ni dost zvědavá^^

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto sérii mám docela ráda :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ja som čítala 1. diel a ten sa mi nesmierne páčil 8) asi to bolo tou témou a prevedením, aj túto časť by som si veľmi rada prečítala 8) Arizona sa mi zdala napriek všetkému sympatická 8)

    OdpovědětVymazat