The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: Review: Chvíle před koncem

pátek 19. července 2013

Review: Chvíle před koncem

Autorka: Lauren Oliver
Přeložila: Veronika Volhejnová
Počet stran: 480
Nakladatelství: CooBoo / 2011

Co byste dělali, kdybyste žili naprosto spokojeným životem plným respektu, popularity a štěstí a kvůli jedné chybě byste během okamžiku zemřeli? Co byste dělali, kdybyste se další den probudili ve své posteli a váš poslední den se znova přehrál? A znova? A znova? Přesně v téhle situaci se ocitá Samantha Kingstonová, která je svojí situací dočista zmatená. Pak ale dostane příležitost prožít sedmkrát ten stejný den, pokaždé z jiného úhlu, a konečně začne objevovat skutečnou cenu lidského života.

Myslím si, že téma knihy téměř každého zaujme. Protože jde o nadčasovou otázku, kterou si pokládají spousty lidí. Co se stane, až zemřeme? Dostaneme se do nebe? Budeme mít možnost prožít další život v těle někoho jiného? Usneme a nebude nic? Jednu z podobných situací nám popisuje autorka ve Chvíli před koncem - do podrobna vykreslila svou představu lidského očistce. A udělala dobře.

Zdroj
Chvíle před koncem je skvěle napsaná knížka, která vás přinutí zamyslet se nad svým životem a způsoby, jakými ho vedete. Nikdy jste nepřemýšleli nad tím, zda-li ve skutečnosti nejste někdo úplně jiný? Zajímalo vás, jací doopravdy jste? Upřímně? Mě ne. Až doteď. Lauren Oliver mě přiměla se na chvíli zastavit a uvědomit si, jakou roli v životě vlastně hraju. A jak čestně či nečestně. Vlastně jako jediné se jí povedlo se mnou duševně pohnout, a to už dost vypovídá o jejím spisovatelském umu.

Příběh vás do sebe vtáhne, i když je založen na složité myšlence. Jak je to možné? Autorka si umí dobře hrát se slovy (a vlastně i překladatelka) a podá vám ho tak jednoduše, jak to jen jde. Je pravda, že při četbě musíte přemýšlet, nebo se aspoň pozastavit nad určitými souvislostmi, ale jinak jsem nenarazila na žádné problémy, které by mi při čtení vyloženě vadily. Za to dávám palce nahoru!

Zdroj
Mám ráda knihy, ve kterých nejsou hlavní hrdinky dokonalé. A právě tato je jednou z nich. Kdo je Samantha Kingstonová? Žádná žena z oceli, která by dokázala zabít lukem a šípy dvacet dva vrstevníků nebo odvážná velitelka, co zvládne vést vzpouru tisíců lidí proti vládě. Ne. Sam je obyčejná holka, která dělá chyby. Dost chyb a ani si to neuvědomuje. Smutné je, že není jediná - my všichni děláme chyby, aniž bychom o tom věděli. Bohužel o sobě dříve či později dají vědět. Sam dostala možnost je napravit a (asi jako by to udělali mnozí z nás) nervózně se jí chopila.

I když se mi knížka tematicky nesmírně líbila, občas jsem měla potíže s plynulostí četby. Většinou se od knihy nemohu odtrhnout, protože má v sobě něco, co mě nutí u ní sedět a číst dál a dál... Protože je Chvíle před koncem jiná (a rozdělená na několik částí), u ní jsem tuhle potřebu neměla. V některých pasážích jsem se zasekávala a i když vím, že to bylo z velké části také mnou, četbu mi to rozhodně neusnadňovalo.

Jestli váháte a nejste si jisti, zda si knihu přečíst, nebo raději ne, mohu vám říci akorát jedno: jděte do toho! Lauren Oliver má jeden velice vzácný dar - když dostane nápad, umí napsat opravdu dobrý příběh, který s vámi vskutku zamává. Takových lidí je málo a podobných příběhů ještě méně. Knize dávám hezké 4 hvězdičky a pokud máte možnost si ji přečíst, rozhodně bych neváhala!

3 komentáře:

  1. Ja ju akurát čítam a som spokojná. Ale myslím, že u mňa je tiež tak na 4 hviezdičky...

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze. Chvili před koncem bych si taky chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! taky se mi nelíbí, když jsou hlavní postavy dokonalé :) ...už je to nějaký čas, co jsem to četla, ale stále musím říct, že je to úžasná kniha a všem ji doporučuji ;))

    OdpovědětVymazat