The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: Review: Zelená jako smaragd

neděle 21. července 2013

Review: Zelená jako smaragd

Autorka: Kerstin Gier
Přeložila: Tereza Pecková
Série: Drahokamy / 3.
Počet stran: 418
Nakladatelství: CooBoo / 2013

Gwendolyn přišla na to, co její dědeček ukryl v domě a ukazuje se, že je zavalena dalším tajemstvím. Na které se ovšem snaží přijít zrazená sestřenka Charlotte, která chce Gwen za každou cenu potopit před Vnitřním kruhem v Lóži hraběte Saint Germaina. A co Gideon, který jí zlomil srdce? Co tajemné a děsivé poslání, které Gwen s Gideonem mají - a to dokončit pokrevní kruh a vyjevit tak tajemství v tajemství? Co to vlastně je za tajemství? To nikdo neví, Gwendolyn však ví jednu věc jistě: nemůže věřit nikomu. Ani hraběti, ani Gideonovi, ani svým vlastním pocitům. Nikomu.

Zelená mi zdobí knihovnu již od Světa knihy 2013, kde jsem si ji koupila. Z počátku jsem váhala a nebyla si jistá, jestli do toho jít, když jsem v té nečetla ani předchozí díly, ale můj pud "dokončovače sérií" mi nedal jinak. Vůbec toho nelituji, protože Zelená se ukázala jako ta nejlepší možná volba a teď bych ji za nic na světě nevyměnila. Proč? Drahokamy jsou skvělá série a jestli jste si někdo představoval lepší zakončení... tak to vás upřímně nechápu.

Zdroj
Kniha přímo navazuje na Modrou jako safír a rozebíhá se do spousty dalších zápletek, poodhaluje nám nová tajemství, na která čekáme už od prvního dílu. Čte se rychle a snadno, stránky plynou jedna za druhou, což je na jednu stranu škoda, protože pak nám tak úchvatný příběh uteče během chvilky. Jak je to vůbec možné? Drahokamy nemůžete vnímat jako knihy - musíte je brát jako živé příběhy, které vás do sebe pohltí a nepustí.

"Je to opravdu..." začal.
Za námi jsem ucítila studený průvan. "Ne, ty blbečku," zakrákal Xemerius a vystrčil hlavu z vikýře. "Je to starej sejra, kterej tady nahoře střeží, kdyby náhodou dostala v noci hlad."
(str. 318)

Zdroj
Zelená je jedna z těch knížek, při jejichž četbě se vám začnou vyjasňovat nějaké detaily a donutí vás hodně dlouho!
přemýšlet nad souvislostmi s předchozími díly. Nemůžu říci, že by skončila uzavřeným koncem (však která kniha ano?), ale oceňuji autorčinu snahu o uzavření všech zápletek, které během celé trilogie vytvořila. Když přihlédnu k tomu, že na to měla něco málo kolem čtyř set stránek, je to obdivuhodný výkon. Dokonce i do epilogu se jí podařilo vtěsnat jednu vysvětlující informaci, po které zůstanete civět na obálku s ústy do "O" a jediné, na co se zmůžete, bude: "Aha?" To už se mi nestalo

Jeden by neřekl, kolik nápadů se dá z příběhu ještě vytáhnout. Jestli je něco, co Kerstin Gierová umí na výbornou, je to jeho důkladné ždímání a následné servírování do knihy, které zanechá čtenáře naprosto ohromené a vyvedené z míry. Uznejte sami - kolikrát jste se nad Drahokamy zapřemýšleli, pozastavili, zasmáli, zamračili? Dokázala vás autorka uvést do šoku? Protože mě ano, a kolikrát!

"Připravená?" zeptal se s pousmáním.
"Připravená, jestli jsi i ty," odpověděla jsem a oplatila mu úsměv.
(str. 365)

Jediná věc, která mi na knize vadila, byl počet stránek. PROČ jich muselo být tak málo? Brala bych jich i milion a stejně by mi to nestačilo. Zelená jako smaragd byla opravdu dokonalá a měla v sobě přesně to, co bych od správného závěru série čekala. Ničím mě nezklamala, protože mě držela napnutou od začátku až do konce a kdyby to bylo možné, vím, že bych celou dobu stěží dýchala. Nemůžu dát horší hodnocení než pět hvězdiček, protože by to vůči ní nebylo fér.
Co víc dodat? Jsem z téhle série opravdu "na větvi" a rozhodně ji doporučuji všem, zamilujete si ji!

2 komentáře:

  1. "O" bola moja reakcia často 8D ale veľa som premýšľala a hádala, niečo som uhádla, niekde som si nebola istá, niečo bolo pre mňa total nové 8D Skvelá séria, zbožňujem knihy aj filmové spracovanie 8)

    OdpovědětVymazat