The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: Blogtour - zeptej se na cokoliv! (+ giveaway!)

středa 25. září 2013

Blogtour - zeptej se na cokoliv! (+ giveaway!)


Konečně nadešel den "D", kdy i já mohu přispět svou troškou odpovědí do mlýna. Pokud nevíte, o čem blogtour je, můžete si přečíst úvodní článek anebo rovnou příspěvek od pořadatelky, laurdes.

Přeskočím úvodní blábolení a přejdu rovnou k otázce, protože to je to, co vás asi zajímá nejvíc (ok, tak hned po soutěži nejvíc :D). Napsala jsem dvaceti spisovatelům a spisovatelkám a odpovědělo mi jich jen... inu... jen několik. Ale i to je víc než dost!

Proč jste stvořil/a vaše knižní postavy takové, jaké jsou? Inspiroval/a jste se někým v okolí, nebo dokonce i sám/a sebou, či je to jen výplod vaší fantazie a v hlavních hrdinech se odráží lidé, kterými byste chtěl/a být nebo je jen potkat?

Tyjo, zapeklitá otázka! Proč jsem je stvořila přesně takové ti asi nedovedu úplně jasně říct - prostě se tak vyvinuli. :) Na začátku, když jsem měla v hlavě jen zlomek příběhu, jsem věděla, že Paige bude moc měkká a ochranářská - ale nakonec vůbec není taková, jak jsem ji viděla. :) A jaký bude Mike v druhé půlce příběhu, to jsem předem taky netušila - prostě jsem nechala ty postavy, ať si vlastně tak trochu dělají, co chtějí. Takže jsou čistě fiktivní, a pokud někde existují lidé, kteří jsou jim podobní, ať už vzhledově, nebo chováním, prosím, aby se mi nahlásili a budeme se kamarádit! :)


Moc se mi líbí otázka, protože se na ni těžce odpovídá. Marcelo ve mně rostl dost dlouho (dokonce déle, než ženám trvá donosit dítě). Přemýšlel jsem o něm a psal věci, o kterých jsem si myslel, že by je psal i Marcelo. Ale ze všeho nejvíc jsem se snažil naladit na stejný způsob uvažování, jako on, což bylo velice těžké, protože Marcelovo myšlení je jedinečné a zvláštní. Takže ve mně svým způsobem vyrostl a já si ho začal pomalu a dlouze promýšlet.
Při vytváření Jasmine jsem se dost inspiroval svou dcerou Annou, která je velmi odhodlaná a silná (přesně jako ona), ale také dost citlivá. Takže jsem si "vypůjčil" pár jejích charakteristických rysů a stvořil Jasmine.


Myslím, že jsou mé postavy hlavně založené na lidech, které znám. Waverly jsem stvořila podle několika žen, které mají velice silného ducha a neváhají riskovat. Za normálních okolností by Waverly byla tvrdohlavá dívka, která neumí nikoho vést, ale v podmínkách, ve kterých se odehrávají mé knihy, je hrdinkou. Její zkušenosti na ní zanechaly památku - v Jiskře a poslední knize, Plamenu (pozn.: dosud neznáme oficiální český název) můžeš vidět, jak se na ní podepsalo trauma, které musela vytrpět na Novém Obzoru s Anne Matherovou. I přesto pro sebe hledá cestu zpátky ke svému starému já.
Seth, na rozdíl od Waverly, je vytvořen podle mužů které znám, hlavně podle těch, kteří v dětství prožili něco špatného, ale kteří se i přesto snažili žít dál, nicméně se stále museli nějak vyrovnávat s problémy. Seth je "různá kopa vlastností" a jeho vytváření jsem si moc užívala. V průběhu trilogie se učí být lepším člověkem a více se věnovat lásce k Waverly.
Kieran je taktéž inspirací od lidí, které znám a kteří jsou tolik zahleděni do svých cílů, že je ani nenapadne o sobě pochybovat. Je dobrým člověkem, kterému každý věří i za nemožných situací, a on se snaží udělat to nejlepší, aby z toho měl dobrý pocit. Naneštěstí má složitá přání a touhy a nějaký čas hledá sám sebe. Během Jiskry a Plamenu se jeho víra v Boha stává uzrálejší, dokáže uznat své chyby a naučit se být lepším člověkem.

Proč jsem stvořila Case a Annu tak, jak jsem je stvořila? Inspirovala jsem se někým?
Ne. Vůbec nikým, ani Carmel, Tomas, Morfan... nikdo. Jediná postava z knihy, která je založena na někom reálném, je kočka Tybalt, která je mou skutečnou kočkou. Cas a Anna jsou zcela sami sebou. Jednou se z ničeho nic objevili a já jsem je poznala během psaní knihy. Akorát jsem Casovi přidala stejnou zálibu v džemu, jako mám já.


Pokud jde o Sam nebo Lenu, začala jsem slýchat jejich hlasy ve své hlavě a musela si je zapsat. Zní to určitě šíleně, ale přísahám, že to tak opravdu bylo! Prostě mi přišly až příliš skutečné.


Nemohu zcela odpovědět na tvou otázku. Neznám nikoho podobného Gwen s Gideonem, ale dokážu si je vybavit dost přesně. Strávila jsem se svými postavami dost dlouho předtím, než jsem začala psát celý příběh.


Postavy prostě vyrostly v průběhu mých příběhů. Nevěděl jsem o nich vůbec nic, když jsem začínal psát. Nejprve jsem si rozvrhnul hlavní osu děje, postavy ne. Pak jsem najednou začal psát a... ony se vytvořily.

A teď už se asi dostáváme k tomu, co vás zajímá nejvíc. Giveaway! I mně se podařilo sehnat nějaké ceny do soutěže, byť ta má asi nebude tak bohatá jako např. u laurdes nebo Spirita, ale i tak si myslím, že rozhodně je o co soutěžit.
Výhrci budou tři!
První vylosovaný získá podepsanou knížku Irises s věnováním od Franciska X. Storka a podepsanou kartičku/záložku od Kirsten Gierové. Druhý a třetí získá dvě kartičky. (Ceny nafotím zítra.)
Doufám, že na vás ceny zapůsobily a že se zúčastníte. Jak se zapojit? Stačí napsat pod článek komentář, kde bude:

1) vaše přezdívka
2) email pro zkontaktování
3) lajkujete mou FB stránku?
4) Když čtete knížku, porovnáváte její postavy s někým známým? (pokud ne, napište mi, čí odpověď se vám líbila nejvíc a proč) - minimálně 5 vět, prosím.
~nepovinné~
5) sledujete mě na GFC? (přezdívka)
6) dejte o soutěži vědět a napište odkaz

Soutěž končí 20.10! 

Děkuji laurdes za uspořádání této akce, děkuji všem, kteří se zapojili a podpořili ji, děkuji vám všem, kteří alespoň čtete a komentujete příspěvky a především děkuji autorům za odpovědi, protože bez nich by to nebylo ono! Snad se příští rok shledáme u další blogtour!

20 komentářů:

  1. 1) MischaS_
    2) kanka.michaela@gmail.com
    3) Michaela Kaňková
    4) Ne, většinou teda ne. Sem tam mě napadne a řeknu si: Hele, to je jako ten a ten, ale nehledám to tam. Jinak se mi strašně moc líbí odpověď Franciska X. Storka, protože je z ní nejvíc cítit, jak moc má Marcela promyšleného, že je vpodstatě jeho syn, nebo jak to popsat. Rozhodně nejlepší odpověď. Nebo lauren Oliver také, protože když někdy píšu, tak ty postavy taky slyším, vidím. Když se dostanu do nějaké situace, tak vidím co by udělali :D
    ~nepovinné~
    5) MischaS_
    6) https://twitter.com/MischaS_/status/382956592657747968

    OdpovědětVymazat
  2. 1) Clara Black
    2) clarushkablack@seznam.cz
    3) Clara Enit Vávrová
    4) Asi to bude znít šíleně, ale dost často. Fakt. Dost často takhle někoho srovnávám nebo si říkám: ''Ty jo, však ona je tak strašně podobná...'' třeba mojí kamarádce. Ale dost často takhle postavy srovnávám s opravdovými lidmi, které znám. Jediné, co nevím je, jestli to je dobře, nebo špatně :D
    ~nepovinné~
    5) Clara Black
    6) https://twitter.com/clarushkablack/status/382971358381998080

    OdpovědětVymazat
  3. 1. Naty Malik
    2. natychuda@gmail.com
    3. Naty Chudá
    4. Áno, veľmi často. Všade v mojom okolí sú ľudia, ktorí sa podobajú na knižné postavy, či už záporné alebo kladné, ale proste tí ľudia tu sú. Porovnávam vlastne pri každej knihe, ktorú čítam. Niekto sa podobá napríklad mojej namyslenej bývalej spolužiačke, niekto mojej najlepšej kamarátke a niekto dokonca aj niektorým chalanom z mojej školy. To je rozličné, ale celkom ma to baví, pretože keď sa zamyslím, že tí ľudia, ktorých poznám naozaj sú takí ako niektorý záporaci, tak ma zamrzí že aj takých ľudí mám v mojom okolí. :D
    5. Naty Malik
    6. https://www.facebook.com/BooksOfNaty/posts/248100662004440?notif_t=like

    OdpovědětVymazat
  4. 1) Kiki
    2) kikizubik@seznam.cz
    3) Kiki Víchová
    4) Někdy nastane chvíle,že porovnávám postavy z knížek s někým známým ale dělám to občas no ani občas spíš jen zřídka.Například když čtu nějaké knížky kde jsou tak moc nafoukané holky tak jsi představim holky z naší třídy.Jednou jsem porovna učitelku z Percyho a řekla jsem si hm... to je jako moje učitelka matematiky:).
    Nejvíce se mi líbila odpověď od Francisca X. Storka je vidět že se do Marcela vžil když ho vytvářel.A že Jasmine vytvořil podle charakterických rysů své dcery.
    5 ) kikizubik
    6) https://www.facebook.com/kiki.vichova

    OdpovědětVymazat
  5. Katie
    katinpol@gmail.com
    Katarína Poláčiková
    Málokedy.. :) občas sa mi stane, že mi to niekoho niečím pripomenie(v mnohých prípadoch aj mňa :D) ale, že by som to robila nejako vedome to nie :))
    Katie
    http://www.postavy.cz/uzivatel/katie/

    OdpovědětVymazat
  6. 1) Maťa
    2) strakovmaa@gmail.com
    3) Maťa Straková
    4) Väčšinou nie. Občas sa mi síce stane, že si poviem, že táto osoba mi niekoho pripomína, alebo že takých ľudí poznám, ale neporovnávam nijako cielene. Alebo, že ja mám s tou postavou kopu spoločného :D
    5) Maťa Straková
    6) https://www.facebook.com/SvetKnih

    OdpovědětVymazat
  7. 1) Mária Marry
    2) majusga15@azet.sk
    3) Mária Marry Mikušková
    4) Postavy z kníh a postavy v mojom okolí nezvyknem nijako porovnávať. Ale ak sa nájde nejaký mužský hrdina, ktorý je podľa mňa neskutočne sexi neviem si pomôcť. Takmer vždy v ňom vidím chlapca, ktorý sa mi najviac páči. Ja neviem prečo, ale proste je to tak. Je to celkom smiešne, áno, to uznávam. Ale jednoducho je to tak, že keď začnem čítať knihu a jej mužský hrdina sa mi začne veľmi pozdávať, snažím si vybaviť tvár, ako by asi mohol v skutočnosti vyzerať. A akosi vždy dosadím toho istého chalana, ktorého poznám. A je jedno či má mať blond vlasy, alebo modré oči, alebo niečo podobné. Momentálne mám rozčítanú Tigriu sériu a Rena asi milujem. :D No aaa chlapec nie je zrovna na zahodenie a tak mu niekedy poviem Ren. A on sa stále čuduje čo to splietam. Celá ja. :D Mimochodom čo sa autorov v Blog tour týka, nedá mi to a musím povedať, že najviac sa mi páčila odpoveď od Franciska Storka. Tá inšpirácia svojou dcérou je veľmi milá.
    5) Mária Marry Mikušková
    6) https://www.facebook.com/pages/Marys-world-Im-Loving-Books/526620557404042

    OdpovědětVymazat
  8. 1) Ells
    2) skodovavera@seznam.cz
    3) Věrka Škodová
    4) Někdy. Pokud jsou zlé a mají podobnou povahu jako můj nepřítel, vždycky se v duchu směju, když potkám reálnou potvoru. :D Ovšem, dobré postavy přirovnávám taky. Nedávno jsem si uvědomila, že jedna moje spolužačka mi hodně připomíná Alice Cullen - nesměj se! :D
    5) Ells

    OdpovědětVymazat
  9. 1) Nessa
    2) Sara.Kopalova97@seznam.cz
    3) Sára Nessa Kopalová
    4) Občas porovnávám postavy z knížek s někým známým, ale dělám to jen občas...:)..Nejvíc se mi líbila odpověď Kendare Blake a Katky Petrusové..:)
    ~nepovinné~
    5) Sára Kopalová
    6) https://twitter.com/NessQua/status/383968097767411712

    OdpovědětVymazat
  10. 1) Maci
    2) Stella56@seznam.cz
    3) Lucie Macková
    4) Ehm, často si dosazuju podobu knižní postavy do někoho známého. Ale spíš nějaké celebrity, takže když to pak třeba zfilmují ta se někdy stane, že herec je úplně jiný než jsem si ho vyobrazila :D Třeba Dimitri z VA :/( Toho jsem si představovala jako Bena Barnese) A nejvíc se mi líbila odpověď Kristin Gier :)
    ~nepovinné~
    5) Lucie Macková
    6) https://twitter.com/LucieMackov1

    OdpovědětVymazat
  11. 1) Jass
    2) lev.maja@gmail.com
    3)Marie Levínská
    4)Že bych si tam dosazovala někoho, koho znám, tak to ne, zvlášť jestli je to podobově, jen si občas představuju samu sebe, jako hlavní hrdinku, ale to dělá snad každý. Člověku to pomůže víc se vžít do děje, což já se rozhodně vžívám, moje rodina - zvlášť moje sestra - ze mě už umírájí, když chytnu neovladatenný áchvat smích nebo se začnu mlátit knížkou do hlavy. Nevím, čí odpověď se mi líbila nejvíc, možná Kendare Blake... Jediná postav, kterou jsem inspirovala někým ze skutečnosti byla kočka... to bylo pěkný :D

    OdpovědětVymazat
  12. 1) Táňa
    2) tanamouckova@seznam.cz
    3) Táňa Moučková
    4) Jak kdy. Když vidím v postavě nějakou z mých kamarádek nebo prostě někoho, koho znám tak se u toho uculím a duchu si řeknu "To je přesně jako on/ona!" Ale nestává se mi to moc často, takže těžko říct. Spíš podle vzhledů srovnávám. Nebo když má někdo nějakou úchylku na něco, co já :D
    5) *Táňa*
    6) http://www.facebook.com/pages/I-love-Books/206612696108803 a https://twitter.com/TaMoukov1/status/386885831505375232

    OdpovědětVymazat
  13. Roxanne
    roxana777@seznam.cz
    Roxana Kubovská
    Čas od času jo, že bych vyloženě dumala nad tím koho mi ta postava připomíná to ne, ale někdy je to tak do očí bijící, že prostě nemůžu jinak :D. Někdy se u toho fakt nasměju a pak na toho člověka koukám jak pitomec, protože si ho představuju v tý knížce :D:D.
    Roxanne

    OdpovědětVymazat
  14. 1) Týna
    2) kiki2912@seznam.cz
    3) Kristýna Šimková
    4) Většinou se snažím neporovnávat, ale když porovnávám tak s dalšími postavami z knih. Jenom jednou když jsem četla Polibek pro Annu, potkala jsem kluka na kterého přesně sedl popis Étienna. Ale nechodím po ulici a nesleduji každého a nepřemíšlím jestli se náhodou nepodobá nějaké knižní postavě... :D

    OdpovědětVymazat
  15. 1) Annie D
    2) Anethka20@seznam.cz
    3) Ano (Anetka Planetka)
    4) Já se snažím neporovnávat. Ale bohužel se tomu občas nemůžu vyhnout a vždycky v tom najdu buď sebe a nebo někoho, kdo je mi hodně blízký a říkám si, že přesně tohoto člověka znám. Je to zvláštní, ale je to tak. Pokud se jedná o porovnávání s postavami z jiných knih, tak to se mi ještě nestalo. Pro mě je totiž každá postava něčím výjimečná a nedá se podle mě srovnat.
    5) Ano (Annie D)
    6) https://www.facebook.com/ReadMeAnnieblogspotcz/posts/725975890752461

    OdpovědětVymazat
  16. 1. Melissa
    2. monicka.b@seznam.cz
    3. Monika Blažková
    4. To je teda otázka, no já mám takovou představivost nebo spíše mé sny a podvědomí že když čtu určitou knihu hodně často se mi zdá že ten příběh nějak prožívám ať už já jsem hlavní hrdinka nebo někdo koho znám a nebo se mi pak ve snu příběh dále vyvíjí. Sama bych nikdy nic nevymyslela a le můj mozek si poradí. Jinak snad za normálního vědomí nikoho nesrovnávám s postavami pouze příběh čtu a prožívám. Jinak se mi líbila odpověď Lauren Oliver.
    5. Melissa
    6. https://www.facebook.com/SobikovaKnihovna/posts/4985887903431
    6. http://sobikova-knihovna.blogspot.cz/2013/10/soutez-do-2010.html

    OdpovědětVymazat
  17. 1) Beily
    2) beily.dahlgreen@gmail.com
    3) Beily Dahlgreen
    4) Knihy, které čtu mají většinou hrdinky hodně nereálné. Vždy odvážné, nebojácné. Mě ale připadá, že spíše holky v mém věku a v této době jsou dost ustrašené a prostě bychom se nezachovaly stejně, jako hlavní hrdinky. Proto nemám s kým srovnávat, přestože se občas nějaký malý detail najde. Nejvíce mě zaujala odpověď od Lauren Oliver. Jestli ji opravdu postavy mluvily v hlavě, tak je to vážně šílené :D
    5) Beily Dahlgreen

    OdpovědětVymazat
  18. 1) Katrinka
    2) yumeno.katrin@gmail.com
    3) lKateřina Yumeno Vaňková
    4) Většinou si knižní postavy představím, jak chci. Teda lépe řečeno, jak ji uvede autor/ka. Někdy se ale stane, že postava v knize se tolik podobá někomu, koho znám, že si ho dosadím do představ. :) Potom je sranda, když omylem řeknu tomuto známému jménem knižní postavy. Naštěstí už jsou na mou zvláštní osůbku zvyklí, takže to rychle přehlédnou. :D
    5) Yumeno Katrin
    6) https://twitter.com/YumenoKatrin/status/391467275384922112

    OdpovědětVymazat
  19. 1) DominikaCoud
    2) xo-domissek-xo@seznam.cz
    3) Dominika Coufalová
    4) jak u které knížky, ale když už, tak se snažím si vzpomenout si, jestli náhodou nenahlížím k někomu z mého okolí, tak většinou u nějaké záporné postavy :D ale v tom případě tu postavu z knížky nenávidím ještě víc a má to u mě už totálně projetý :DD
    ~nepovinné~
    5) DominikaCouf
    6) https://www.facebook.com/dominika.coufalova/posts/4678661024256

    OdpovědětVymazat
  20. 1) Erný
    2) andy.pavlicek@seznam.cz
    3) Anna Pavlíčková
    4) No spíš než bych porovnávala s někým známým, tak srovnávám postavy se mnou. Zvláště, když se jedná o nějakou neschopnou úplně tragickou holku, co je opravdu mimoň.. Né, dobře.. v minulosti jsem porovnávala postavy s mými blízkými. Teď už to nedělám, protože jsem si jednou spojila jednu postavu se svou sestrou, a pak jsme se toho nemohla zbavit. Už raději jen čtu, čtu a čtu. :D
    5) Erný

    OdpovědětVymazat