The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: Napůl zlý

pátek 30. května 2014

(RC) Review: Napůl zlý

Autorka: Sally Green
Přeložila: Marcela Nejedlá
Série: The Half Bad trilogy / 1.
Počet stran: 368
Nakladatelství: YOLI / duben 2014

Žijeme ve světě, kde se mezi námi bez povšimnutí procházejí čarodějnice - buď bílé, nebo černé. Jenomže desetiletý Nathan je výjimečný. Není ani bílý, ani černý. Je to takzvaný polokód, napůl takový, napůl makový, což (jak už všeobecně platí) je pro společnost strašná katastrofa a chudák Nathan žije jako vyvrhel společnosti.
Matka se mu zabila, sestra se ho štítí a otec je nejobávanější černý čaroděj Velké Británie. Co má tedy dělat, jestliže se o svých sedmnáctinách nenapije krve svého předka a nestane se plnohodnotným čarodějem, buď černým, nebo bílým? Jak najde svého otce, aniž by přitom zemřel?

Když se mi pod ruku dostalo Half Bad, říkala jsem si, že to je něco nového, neokoukaného, a určitě mě to zaujme. Z počátku se mi příběh vážně líbil, protože byl vyprávěn z prostředí, kdy Nathanovi bylo pouhých deset jedenáct let a mně jsou poslední dobou mladší hrdinové o dost sympatičtější před těmi náctiletými. Z počátku měl nádech nevinnosti a křivdy, které se k němu dopouštěla společnost, i když on za nic nemohl. Příběh měl naději, ke které jsem se dost dlouho upínala.

Marně. S každou stránkou, jako kdyby se Napůl zlý víc a víc proměňoval na dílo, které se snaží až moc napodobit dystopie a akční fantasy. I když kniha popisuje rozmezí šesti sedmi let a akce je tam víc než dost, nedokázala jsem se do ní vůbec vžít, na to mi přišla až moc uměle vytvořená. Co jsem tak vyzjistila z recenzí ostatních čtenářů, většině se příběh líbil a nemohli si ho vynachválit. Možná je to mnou, ale ač jsem se snažila, nějak je nemůžu pochopit.

Když pominu úžasnou obálku, která dodává knize tajemný a temný nádech, není na ní nic výjimečného, co by mě nějak více zaujalo - jde o nemastnou neslanou fikci pro dospívající čtenáře, kteří hledají vzrušení z něčeho zakázaného (jehož ztělesněním je vesměs celý Nathan). Já našla akorát pokus o napodobení spisovatelů pohybujících se v young-adult žánru, místy zdařilejší, místy ne. Jako kdyby autorka vzala postavu Harryho Pottera nebo Percyho Jacksona a celé jeho dobrodružství smrskla do jedné knihy.

zdroj
Abych nechrlila samá negativa, něco se spisovatelce uznat musí - Nathanův příběh a způsob smýšlení se
čtenářem udělají divy. Je to nevinný chlapec, kterého se všichni štítí dotknout, ale on se se svým prostředím přeci jen musí nějak vyrovnat. Pokud se vám nezamlouvá čarodějnický podtext, přepněte na vedlejší vlnu a uvidíte knihu plnou boje proti šikaně, soužití s odlišností a životem ve vyhnanství. Dalo by se říci, že jsem na tom s emocemi jako skála, ale Nathanův příběh je smutný. Sice ne reálný, ale dost emotivní.

Napůl Zlý je rozhodně knížka, která vám pomůže zkrátit dlouhou chvíli a věřím, že mnohým z vás se bude líbit. Není chudá na akci a dobrodružství si také užijete víc než dost, chvíli budete krčit čelo, pak zase přetáčet stránky jedna za druhou. Sally Green napsala skutečně nepředvídatelnou knihu o jejíchž kladech a záporech by se mohl dohadovat tucet čtenářů a stejně by se nikdo na ničem neshodnul. Plánovaný druhý díl si rozhodně přečtu - většinou bývají slabší než předchozí, ale třeba mě pokračování uchvátí. Já dávám Napůl Zlému dvě hvězdičky, protože patřím k těm, které od příběhu čekali něco víc, ale jestli kolem knížky chodíte po špičkách a máte rádi překvapení, pak po ní sáhněte, protože je dokonalým synonymem pro "sto lidí, sto chutí". Zkuste a přesvědčte se sami!

Za poskytnutí recenzního e-booku mnohokrát děkuji nakladatelství YOLI!

7 komentářů:

  1. Konečne niekto kto má zhruba rovnaký názor ako ja! :D Ja som od nej tiež čakala viac a bola som teda nepríjemné prekvapená, pre mňa tam bolo málo deja a priveľa mučenia :D

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto s vami souhlasim, od deje jsem cekala neco vic, i anotace slibovala neco vic ale nejlepsi na cele knize byla obalka ta je fakt nadherna :3

    OdpovědětVymazat
  3. pekna recenze, az mi prijde vyplata, chci si pro knizku skocit :) ted jsi mi to trochu rozmluvila, ale stejne to risknu :-D

    OdpovědětVymazat
  4. No, tohle není jediná negativní recenze, kterou jsem na tuto knihu četla a poprvé mě to docela překvapilo.. Knihu si chci, ale i tak přečíst, protože mě zaujala a ráda bych si na ni udělala vlastní názor.. Ale je škoda, že kniha, které se dělá taková reklama, není nakonec až tak dobrá..

    OdpovědětVymazat
  5. Táto kniha je veľmi zvláštna, na začiatku som vôbec nechápala o čo ide a dosť vecí tam bolo nevysvetlených :D

    OdpovědětVymazat
  6. Určite si knihu plánujem prečítať, ale už som na ňu čítala viac záporných ako kladných recenzií. Som ale zvedavá, tá téma sa mi proste lúbi 8)

    OdpovědětVymazat