The Hunger Games 32x32 LogoLeopard Print Pointer Books are my passion...: (RC) Review: Vidím to, co vrah!

čtvrtek 11. října 2012

(RC) Review: Vidím to, co vrah!

Autorka: Jill Hathaway
Přeložila: Michaela Škultéty
Série: Děsivé splynutí / 1.
Počet stran: 272
Nakladatelství: Fragment / 2012

Anotace
Středoškolačka Vee je normální dívka, která řeší problémy jako každý teenager. Kromě toho však trpí poruchou spánku, která způsobuje dočasné bezvědomí. Během tohoto stavu se Vee ocitá v těle jiných lidí a vidí jejich očima. Jednoho dne se ocitne v těle vraha, který má na svědomí smrt její nejlepší kamarádky. Tento čin zamaskoval jako sebevraždu. Brzy poté zemře další dívka a Vee se začne strachovat o svou mladší sestru.
Stojí před rozhodnutím, zda pátrání ponechat na policii, nebo se do něj pustit na vlastní pěst. Dokáže vrahovi jeho vinu?

Proč jsem si knihu vybrala... Vždycky prozkoumávám neznámé novinky a když jsem si přečetla anotaci k Děsivému splynutí, má reakce byla zhruba: "Ááá, to si musím přečíst!" Po nadšených recenzích na tento nový psychothriller (ačkoli to není většinou nic pro mě) pro mladší čtenáře jsem věděla, že si knihu zamiluju. Byla to pravda a myslím si, že v ní najdou zalíbení určitě i starší generace. =)

Recenze
Sylvie (Vee) a Mattie v dětství přišly o matku. Od té doby trpí Vee poruchami spánku, kdy se nevědomky přenáší do těla někoho, jehož předmět s citovým otiskem má ve své blízkosti. Nikomu se s tím nesvěřuje, jelikož ví, že by jí s tím poslali leda tak k psychiatrovi. A tak s tímto "postižením" žije již několik let vcelku bez problémů, avšak jednoho dne se nechtěně převtělí do neznámé osoby a stane se svědkem vraždy sestřiny kamarádky.

Vee je z toho vytraumatizovaná, obzvláště když každý Sophiin případ považuje za sebevraždu. Z počátku "přenechává" velení policistům, avšak když její učitel najde mrtvou další Mattiinu kamarádku, kterou tu osudnou noc viděla pomocí převtělení se svým kamarádem Rollinsem, rozhodne se převzít případ na vlastní pěst.

Ačkoli se mi kniha líbila nejen svou čtivostí, ale také i nápadem a provedením, musím se přiznat, že mi to až zas tak originální nepřišlo. Téměř v každé druhé knize se dá najít tak "typická americká rodina" - dva sourozenci, kteří spolu vycházejí a starají se jeden o druhého, protože o jednoho rodiče přišli (při autonehodě, vražda, nemoc...) a ten druhý je věčně v práci nebo někde pryč, takže mají teenageři domácnost jen pro sebe.

Ani tato knížka se neobešla bez dvou kluků "zápasící" o jednu dívku, i když (bohudík) nešlo o takový extrémní případ jako Edward x Bella x Jacob. Musím se přiznat, že jsem si Zanea naprosto oblíbila, i když mi k němu od začátku nesedla image pohádkového prince bez poskvrnky (ano, vždy se najde nějaký zádrhel, který příběhem téměř vždy otřese). Ani Rollins se mi moc nezamlouval, vlastně ani nevím, proč. O vztahu R+V se autorka moc nerozepsala a nevím, zda mám za to být ráda anebo být zklamaná. Pokud se nejedná o klíčovou informaci v příběhu (nebo pokud to není kdovíjak dojemná lovestory), tak moc velký fanoušek "lásky na každém kroku" nejsem.

Sylviio "prokletí" mi připadá jako trochu propracovanější kopie od Lovkyně snů, i když mne Děsivé splynutí okouzlilo o něco více. Kromě zajímavého téma mne překvapila propracovanost knihy a lehkost, se kterou se mi příběh četl. Stačila chvilka na to, abych se přenesla do děje a vžila se do hlavní postavy (podle toho poznávám dobré knihy), jelikož jako teenager mi příběh připomínal život tomu mému (bez vraždícího maniaka, poruch spánku apod. =D).

Palce nahoru dávám i originální zápletce, která se dnes většinou neobejde bez milostného trojúhelníku mezi nadpřirozenými bytostmi, takže neobvyklé problémy jedné středoškolačky přišly jako příjemná oddechovka opravdu vhod. Většinou se zdráhám číst knížky od neznámých autorů, avšak Jill Hathaway si mne získala už od prvních stránek. Hezky dokázala popsat depresi a tíživou atmosféru při smrti obou dívek, až jsem se sama sebe ptala, zda to není skutečné.

Hlavní hrdinku Vee jsem si oblíbila (nejen kvůli netradičním růžovým vlasům! =D) díky její kuráži, obětavosti a nesmírné odvaze. Problémy s (bývalými) kamarádkami? Má. Šedá myška v životě? Splněno. Stydlivá na povrch, ale rozohněná uvnitř? Splněno. Tak trochu mi připomíná sebe samu, takže měla Sylvie mé plné sympatie a naplno jsem se s ní ztotožnila.
Chudák trpí převtělováním, o které nikdy neprosila a když se rozhodne přijít na vrahovu identitu, dobrovolně začne vyhledávat bezvědomí a pohled na svět skrze někoho jiného. Jediné světlo do jejího života přináší nově přistěhovaný Zane, který vyplňuje díru po Rollinsovi, se kterým se začíná od sebe vzdalovat.

Co mě opravdu překvapilo, byl konec. Myslím, že kdyby to skončilo jinak, ani tak bych moc nepotřebovala pokračování, jelikož jeden díl bohatě stačí. (Přijde SPOILER!) Ale zdá se mi, že si Jill nevěděla rady s tím, co udělat s odhaleným vrahem a jeho sektání se Sylvií nebo policií, tak se rozhodla, že ho jednodušše pošle očichávat fialky zespodu. Tak proč si nepřidat jednu dvě vraždy navíc, když je jich plná knížka, že? Avšak připadá mi to, jako kdyby v poslední době tak řešilo spousta autorů své problémy s postavami v knížkách, což je poměrně škoda.

Mé hodnocení: Myslím, že si ho bohatě dokážete představit sami z toho, jak moc jsem knížku vychválila výše. I když jsem měla už od počátku nepříjemné tušení ohledně vraha (a v podstatě jsem se i trefila), kniha si mne získala a některé pasáže mi doslova braly dech. Jill Hathaway má u mě obrovské významné plus a pokud u nás ještě někdy vyjde její další knížka, tak budu stát ve frontě s ostatními fanoušky. Vee a jejímu příběhu dávám 4 hvězdičky (dlouho jsem váhala mezi 4 a 5), jelikož useknuté a rychle sepsané konce nepatří mezi mé favority.

Hodnocení obálky:
Celkové hodnocení:

Mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. (Knihu si můžete objednat zde)
Knížku lze zakoupit i na webu Arara.cz

zdroje:
obálka - Fragment
obrázky - DeviantArt

1 komentář:

  1. já jsem si Zana naprosto zamilovala, protože si mě získal tím, že čte :D
    Jinak s tím koncem souhlasím a vztah R+V mi taky moc nesedí ... :)
    Jinak úplně super čtivá recenze, takže jsem si ani těch 900 slov nevšimla :)

    OdpovědětVymazat